Jeseň u nás doma vonia takto. Pre mňa je to úplne najlepší jablkový koláč pod slnkom!
Potrebujeme:
5 vajec (rozdelené bielky a žĺtky)
10 lyžíc teplej vody do žĺtkovej zmesi + 10 lyžíc teplej vody do snehu
1 lyžica oleja
250 g práškový cukor
1 ks vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
250 g polohrubej múky
500 g nastrúhaných jabĺk + citrónová šťava a mletá škorica do jabĺk
1 bal. šľahačky v prášku
1 téglik smotany na šľahanie
Postup:
Žĺtka, olej, práškový cukor, vanilkový cukor a olej vyšľaháme do hladkej hmoty. Postupne všľaháme 10 lyžíc teplej vody. Nakoniec vmiešame sypké prísady – múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a taktiež do snehu postupne všľaháme teplú vodu.
Pripravíme si plech, ktorý vyložíme alobalom. Alobal natrieme maslom a navrstvíme naň postrúhané jablká. Na jablká nalejeme cesto. Dáme do trúby a pečieme na 150° cca 30-35 min. Každá rúra pečie inak a preto je dobré koláčik sledovať. Upečené necháme vychladnúť a vyklopíme na dosku, aby boli jablká navrchu – obrátime. Na jablká rozotrieme šľahačku a môžeme nastrúhať čokoládu. Ja ho vždy zvyknem posypať škoricou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)