Jogurt pridávam do mnohých receptov a zvyknem ho používať aj pri príprave domáceho pečivo. Cesto je vďaka jogurtu vláčne a pečivo mäkučké aj na druhý deň. Vyskúšajte môj obľúbený recept na jogurtové žemle a presvedčte sa, že jogurt nepatrí len do studenej kuchyne. 1 hrnček má objem 250 ml.
Potrebujeme:
3 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček celozrnnej múky
1 hrnček bieleho jogurtu
1 hrnček vlažnej vody
1 lyžicu sušeného droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice medu
1,5 lyžičky soli
3 lyžice oleja
Maslo na potretie
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame polohrubú múku s hrnčekom celozrnnej múky a pridáme droždie a soľ. Ak nemáte poruke celozrnnú múku, pokojne stačí aj obyčajná polohrubá.
Vo vlažnej vode rozmiešame med s jogurtom a olejom. Túto zmes následne pridáme do múky a vypracujeme hladké vláčne cesto. Ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme polohrubú múku.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vytvarujeme do tvaru valca a odkrajujeme menšie kúsky, z ktorých vytvárame žemle.
Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte cca 15 minút. Potom vložíme plech do vyhriatej rúry a pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené žemle potrieme maslom a necháme na mriežke vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: bonappetithon