Ak už ste sa už prejedli sladkostí a koláčov a hľadáte niečo malé a slané, čo by sa dalo pripraviť na Veľkú noc.
U nás už pár rokov víťazia tento chutné špenátové slimáky, na ktorých prípravu vám bude stačiť len pár ingrediencií.
Jednoduchý recept na špenátovú lahôdku z youtube kanála Fatmann Mutfagndan.
Potrebujeme:
1 pohár teplej vody (200 ml)
1 ČL soli (5 g)
3 šálky hladkej múky (300 g)
Na plnku:
250 g špenátu
1 cibuľu
1 zarovnanú ČL soli (4 g)
1 ČL čili prášku (3 g)
Na potretie:
1/2 pohára rastlinného oleja (80 g)
Postup:
Do hlbokej misky nasypeme soľ.
Pridáme teplú vodu a premiešame.
Postupne pridávame múku.
Špachtľou premiešame.
Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Stôl posypeme múkou a cesto miesime päť minút.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.
Posypeme múkou a ušúľame guľky.
Guľky poukladáme na pomúčený tanier.
Prekryjeme fóliou a necháme 15 minút odpočívať.
Do misky pridáme umytý a na drobno nakrájaný špenát.
Nastrúhame cibuľu.
Pridáme soľ, čili a dobre premiešame.
Na pomúčený stôl položíme cesto, štedro posypeme múkou a valčekom vyvaľkáme tenký kruh.
Stôl potrieme olejom a položíme naň cesto.
Cesto potrieme olejom a prekryjeme ďalším cestom.
Tento proces zopakujeme aj s ostatným cestom.
Nakoniec cesto potrieme olejom a roztiahneme rukami, ako sa len dá.
Okraje zahneme dovnútra a cesto posypeme špenátovou zmesou.
Cesto zrolujeme a prekrojíme na polovicu.
Potom cesto nakrájame na cca 5 cm hrubé plátky.
Cesto rukou roztlačíme (viď video) a slimáky poukladáme na nenaolejovanú panvicu.
Slimáky smažíme na miernom ohni z oboch strán do hneda.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: