Leto je ako stvorené na rýchle, chutné a ľahké jedlá, ktoré pripravíte skutočne jednoducho. Ak každý deň hľadáte nové inšpirácie, máme pre vás vynikajúci tip na skvelé letné jedlo na každý deň. Predstavujeme vám 7 rýchlych, jednoduchých a úžasne chutných letných jedál.
Teplý zemiakový šalát s olivami a cherry paradajkami
Potrebujeme:
750 g menších nových zemiakov
250 g cherry paradajok
Hrsť čiernych olív
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice balsamica
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Zemiaky umyjeme a uvaríme v slanej vode domäkka (15 minút). Scedíme a osušíme papierovou utierkou.
Zemiaky prekrojíme na polovice. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovice. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Olivový olej zahrejeme na väčšej panvici a potom na panvicu preložíme zemiaky, olivy a opekáme približne 5 minút. Keď sú zemiaky opečené, pridáme cesnak, paradajky, balsamico, korenie a soľ. Premiešame a necháme na panvici ešte 2-3 minúty. Potom zložíme z plameňa a môžeme servírovať.
Ľahký cestovinový šalát s jogurtovou zálievkou
Potrebujeme:
500 g cestovín (ľubovolného tvaru)
3 ks červenej papriky
3 ks paradajok
1 uhorku
250 g šunky
½ šálky sterilizovanej kukurice
½ šálky sterilizovaného hrášku
1 ks bieleho jogurtu (ideálne bieleho)
Niekoľko lyžíc kyslej smotany
Soľ a korenie
Trochu citrónovej šťavy
Najemno nasekané bylinky (petržlenovú vňať, kôpor..)
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode Al Dente. Šunku nastrúhame na hrubom strúhadle. Papriku, paradajky aj uhorku nakrájame nadrobno. Kukuricu a hrach scedíme z nálevu.
V samostatnej miske zmiešame biely jogurt s 2-3 lyžicami smotany a dochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Nakoniec do zálievky vmiešame najemno nasekané bylinky.
Uvarené cestoviny scedíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom ich zmiešame so šunkou, zeleninou a nakoniec zmiešame aj so jogurtovou zálievkou. Môžeme hneď podávať.
Šalát Caprese s kuracím mäsom a avokádom
Potrebujeme:
1 ks kuracích pŕs
1 balenie mini mozzarelly
1 avokádom
200 g šalátu
8 ks cherry paradaok
¼ šálky čerstvej bazalky
Zálievka:
1 lyžičku strúčik cesnaku
1 lyžičku sušenej bazalky
1 lyžicu horčice
1 lyžicu citrónovej šťavy
¼ lyžičky balsamica
1/3 lyžičky olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
V malej nádobe zmiešame pretlačený cesnak, sušenú bazalku, horčicu, citrónovú šťavu a balsamico. Ochutíme soľou a korením. Do tejto zmesi postupne pridáme olivový olej za stáleho šľahania.
Kuracie mäso umyjeme, prekrojíme na polovicu a osmažíme na rozpálenej panvici z oboch strán dozlatista (5-6 minút).
Mozzarellu nakrájame na pásky. Avokádo ošúpeme, nakrájame na pásky a paradajky prekrojíme na polovice.
Šalátovú misu vyložíme šalátom a navrstvíme naň ostatné prísady (nakrájané kuracie prsia, paradajky,avokádo, mozzarellu a prelejeme zálievkou.
Hovädzí stroganov z mletého mäsa a húb
Potrebujeme:
400 g cestovín
150 g húb
1 cibuľu
50 g masla
1 kg mletého chudého hovädzieho mäsa
4 lyžice hladkej múky
2 šálky hovädzieho vývaru
1 šálku kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme Al dente v slanej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Na rozpálenej panvici na troche masla. Smažíme približne 5 minút, kým huby a cibuľa nie sú mäkké a potom ich preložíme do misky.
Na tej istej panvici rozpustíme zvyšné maslo a opražíme mäso, kým nie je zľahka opražené. Potom pridáme múku a premiešame. Pridáme hovädzí vývar a varíme, kým zmes mierne nezhustne.
Potom pridáme opražené huby, cibuľu, primiešame kyslú smotanu, dochutíme soľou, korením a za stáleho miešania necháme ešte chvíľu na miernom plameni. Zmes zložíme z plameňa skôr, ako začne vrieť.
Nakoniec zmes zmiešame s cestovinami a môžeme podávať a môžeme podávať.
Šťavnatý losos pečený v rúre
Potrebujeme:
500 g lososa
1 ks cibule
Čerstvú petržlenovú vňať alebo kôpor
Šťavu z ½ citrón
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Lososa umyjeme pod tečúcou vodou. Mäso potom osušíme a jemne doň vmasírujeme soľ korenie a olivový olej. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno, cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkruhy.
Cibuľu pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením.
Lososa preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a okolo rozložíme cibuľu.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.
Fazuľa so slaninou v paradajkovej omáčke
Potrebujeme:
1 menšiu cibuľu
200 g sterilizovanej fazule
100 g oravskej slaniny
250 g paradajkovej omáčky alebo 100 g pretlaku
Olivový olej (alebo rastlinný)
Postup:
Na troche olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme slaninu a fazuľu – krátko opražíme na cibuľke. Pridáme paradajkovú omáčku a niekoľko minút necháme variť. Môžeme pridať klobásu, bazalku, papriku, alebo iné prísady podľa chuti.
Syrová omáčka s kuracím mäsom
Potrebujeme:
2-3 kúsky kuracích pŕs
200 g smotanového syra
1 šálku kuracieho vývaru (prípadne 1 ks slepačieho bujónu)
1 šálku sterilizovaných húb
1 paradajku
Štipku pálivej papriky alebo chilly (ak nemáte radi pikantné, môžete nahradiť sladkou paprikou)
150 ml mlieka
Soľ a korenie podľa chuti
Trochu oleja
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kuracie kúsky ochutíme soľou, korením a necháme chvíľku marinovať. Rajčinu umyjeme a nakrájame nadrobno.
Pripravíme si panvicu na ktorej rozpálime trochu rastlinného oleja a potom orestujeme kuracie kúsky dozlatista. K mäsu pridáme syr, paradajku, mlieko, huby, petržlenovú vňať a kurací vývar (prípadne bujón rozpustený v troche vody). Všetko spolu necháme chvíľu variť. Omáčku dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.