Plnená kapusta môže byť pripravená mnohými spôsobmi, dokonca, náplň nemusí byť zabalená len v kapustových listoch a namiesto klasickej omáčky môžete skúsiť absolútne dokonalú omáčku z kyslej smotany a cesnaku.
Potrebujeme:
- 1 väčší kel
- 1 cibuľa
- 50 dkg mletého mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- domáca vegeta
- soľ
- čierne korenie
- 2 lyžice horčice
- 30 – 40 dkg ryže uvarenej
- 3 dl kyslej smotany do náplne
- 3 dl cesnaková kyslá smotana na vrch – do kyslej smotany pretlačíme 3-4 strúčiky cesnaku
Postup:
Listy kelu dáme asi na 5 minút do vriacej vody, vyberieme a necháme osušiť – pevnejšiu časť listov môžeme odrezať, aby sa neskôr jednoduchšie plnili a balili.
Cibuľu opražíme na oleji. Pridáme mäso a dusíme. Horčicu zmierame s pretlačeným cesnakom a pridáme k mäsu, všetko dobre premiešame. Keď je mäso takmer hotové, vmiešame aj ryžu a nakoniec aj kyslú smotanu – tieto dve prísady môžeme pridať aj mimo panvice. Zmes plníme ako klasicky do kelových listov a zabalíme. Vložíme do vymastenej misy a nakoniec len potrieme cesnakovou smotanou. Prikryjeme alobalom a chvíľu pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Potom fóliu zložíme a necháme pekne zapiecť do hnedasta – teplotu radšej znížte, aby sa smotana na vrchu nespálila. Netreba piecť príliš dlho, keďže prísady sú už uvarené.