Perfektný obed z tortovej formy. Slaný koláč s mäsom, zemiakmi a výbornou omáčkou. Síce sa nejedná o klasický koláč, my ho tak voláme. Nech ho však nazvete akokoľvek, je to fantastická dobrota.
Potrebujeme:
- 4-6 zemiakov podľa veľkosti
- mleté mäso (cca 500 g) – bravčové, alebo aj hydinové
- rozdrvený cesnak
- 1 vajíčko
- soľ
- korenie
- syr mozzarella
Bešamel (prísady dávam od oka):
- múka
- maslo
- horúce mlieko
- soľ
- korenie
príprava:
Vzali som šesť väčších zemiakov, ktoré súm uvarili v slanej vode. Mleté mäso som ochutil soľou, korením, pridal jedno vajíčko a z tejto hmoty som mokrými rukami vyformoval fašírky (guľky) -ako vidíte na obrázku. Guľky som uložil do vymastenej tortovej formy tak, aby mali medzi sebou medzery a do medzier som uložíme nakrájané zemiaky. Bešamel urobíme klasickým spôsobom – na panvici si roztopíme maslo a pridáme múku, rozmiešame, aby sme získali hladkú zmes. Nakoniec vmiešame horúce mlieko a a túto zmes nalejeme na fašírky so zemiakmi, posypeme strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapekáme túto zmes 40-45 minút.
Nóra Kissné Kovács recept!