Výborné nápady na bleskový obed, ktorý vykúzlite z kuracieho mäsa. Príprava vám zaberie len pár minút!
Rýchla čína z kuracieho mäska
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs nakrájaných na rezance
1 bielu a 1 červenú cibuľu
Mrazenú zeleninu – alebo:
1 mrkvu
1 bielu papriku
1 ks pálivej papričky (alebo 1 lyžičku pálivej papriky mletej)
100 ml sójovej omáčky
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžičku zemiakového škrobu
Soľ a mleté čierne korenie
2 lyžice oleja
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Deň vopred potrieme olejom, pridáme trochu sójovej omáčky a necháme marinovať (ak nemáte čas, môžete s mäskom pracovať hneď). Zeleninu si nakrájame, alebo použijeme mrazenú (papriku, mrkvu, pálivú papričku aj oba druhy cibule).
Kuracie kúsky opražíme sprudka na panvici (asi 4-5 minút). Ochutíme soľou a korením, vyberieme z panvice a odložíme bokom. Na panvicu preložíme zeleninu a orestujeme. Potom pridáme kuracie kúsky, zvyšnú sójovú omáčku, nakrájaný cesnak a nakoniec pridáme škrob, ktorý sme si rozmiešali v troche studenej vody.
Premiešame, necháme prevariť a môžeme podávať.
Rýchle cestoviny s kuracím mäskom
Potrebujeme:
Postup:
Rýchle kuracie kúsky marinované
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia
2 lyžičku grilovacieho korenia
3 lyžice oleja
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, zľahka osušíme a nakrájame na hrubšie rezance. Ochutíme korením na grilovanie, olejom, premiešame a dáme do chladničky marinovať cez noc. Mäsko je pripravené naozaj veľmi rýchlo, stačí ho 7-10 minút opražiť na panvici a je to. Najlepšie s ním chutia špenátové.
Kuracie placky
Potrebujeme:
1 kg kuracích pŕs nakrájaných nadrobno
5 vajec
200 g zemiakového škrobu (solamylu)
1 lyžicu domácej vegety (prípadne solčanky)
1,5 lyžíc sójovej omáčky
1 lyžicu worcesterskej omáčky
3 lyžice kečupu
700 ml leča – čo najviac scedeného zo šťavy (prípadne si môžete pripraviť vlastné rýchle lečo z 3 olúpaných paradajok, 3 paprík a 1 cibule – všetko podusíte na oleji domäkka).
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame v miske a vymiešame cesto podobné cestu na lievance. Z cesta môžete placky vyprážať hneď, alebo ho odložíte do chladničky a vyprážate kedy budete mať chuť. Vydrží v chlade 3-4 dni. Z cesta jednoducho dávkujeme na rozpálený olej jednotlivé placky a vyprážame z každej strany asi 4 minúty, alebo dozlatista. Podávame s čerstvou zeleninou.
Pekelnícke mäsko na prírodno
Potrebujeme:
6 plátkov kuracieho mäsa – kuracie prsia si nakrájame na čo najtenšie plátky
8 strúčikov cesnaku
1 veľkú cibuľu
3/4 l mäsového vývaru (alebo bujón rozmiešaný vo vode)
olej
Soľ, korenie, červená paprika sladká aj štipľavá
Čierne korenie a biele korenie celé
Na zahustenie:
Pálivý kečup – cca 2 lyžice (prípadne aj sladký, je to na vás)
Horčica – cca 1 lyžica (nie kopcovitá)
Voda
Hl. múka
Postup:
Kuracie mäsko zľahka naklepeme. Z oboch strán osolíme, okoreníme a potrieme roztlačeným cesnakom.
V panvici si rozohrejeme trochu oleja, na ktorom osmažíme do zlatej farby nakrájanú cibuľu.
Okorenené mäso potom sprudka orestujeme z oboch strán. Podlejeme vývarom asi do 3/4 mäsa a zľahka dusíme do mäkka.
Omáčku zahustíme vodou, v ktorej si rozmiešame kečup, horčicu a múku. Necháme všetko prevariť a môžeme zložiť z plameňa.
Podávame so zemiakmi a volským okom.
Kuracie rezančeky z bistra v Prahe
Potrebujeme:
Kuracie mäsko zo stehna a pŕs (vykostené, bez kože)
Soľ, čierne mleté korenie
Solamyl
1/2 lyžičky kurkumy
1 rovnú lyžičku sušeného zázvoru
1 stredne veľký pór
1 lyžičku sójovej omáčky
1 lyžičku worchesterskej omáčky
2 lyžice oleja
Trochu oleja na panvicu
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na rezance, ktoré osolíme, okoreníme a poprášime solamylom.
V miske zmiešame sójovú omáčku, worcester, olej, kurkumu a sušený zázvor.
Mäso v miske premiešame s touto zmesou marinádou. Polovicu póru nakrájame na kolieska a premiešame s naloženým mäsom, necháme odležať.
V panvici rozohrejeme olej, mäso sprudka orestujeme, aby nestihlo pustiť vodu, restujeme len pár minút, aby sa dlhšou tepelnou úpravou nevysušilo. Pred odstavením z ohňa pridáme druhú polovicu póru nakrájaného na kolieska. Podľa chuti môžeme dosoliť. Premiešame a zložíme z panvice.
Podávame s prílohou podľa chuti – zemiakmi, zemiakovou kašou, šalátom alebo zo zeleninovou zmesou a syrom.
Minútkové kuracie na cesnaku
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame v miske a vymiešame cesto podobné cestu na lievance. Z cesta môžete placky vyprážať hneď, alebo ho odložíte do chladničky a vyprážate kedy budete mať chuť. Vydrží v chlade 3-4 dni. Z cesta jednoducho dávkujeme na rozpálený olej jednotlivé placky a vyprážame z každej strany asi 4 minúty, alebo dozlatista. Podávame s čerstvou zeleninou.
Potrebujeme:
Kuracie prsia cca 70 dkg
10 dkg lesných húb
3 strúčiky cesnaku
0,7 dl smotany na varenie
1 dl kyslej smotany
1 lyžička horčice
soľ, korenie
olej
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na malom množstve oleja. pridáme huby nakrájané na plátky, mäsko a opražíme, kým sa mäsko nezatiahne. Ochutíme soľou a korením. V miske zmiešame horčicu, smotanu a kyslú smotanu, pridáme pretlačený cesnak a nalejeme na panvicu. Už nie je potrebné dlho variť, stačí len nechať chvíľu na panvici, premiešať a môžeme podávať. Ideálne s opečenými zemiakmi