Najlepšia domáca sladkosť – cuketové cukríky. Množstvo si každý upraví podľa chuti.
Potrebujeme:
4 – 5 dielov cukety nakrájanej
1 diel cukor kryštálový
1 – 1,5 diel vody
Ananásový sirup
podľa chuti kyselina citrónová
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na obalenie:
1 diel cukor práškový
1 diel Solamyl
Postup:
Cuketu očistíme a pokrájame na kocky kludne aj 2,5×2,5 cm, varením a sušením sa scvrknú. Do hrnca dáme vodu, cukor, kyselinu citrónovú a ovocný sirup (sirup pridávame podľa chuti, môžeme dať aj viac sirupu a menej cukru). Pridáme kocky cuketu. Vody netreba veľa, cukor sa rozpustí, cuketa zvarí a ešte pustí šťavu. A lepšie je to variť v plytkom kastróle, aby boli kocky ponorené.
Varíme prikryté 30 minút. Vypneme a necháme ešte pol hodiny lúhovať.
Po vylúhovaní dáme na sitko odkvapkať a osušiť.
Odkvapkané dáme sušiť. Máme tri možnosti: sušička alebo rúra. Ja som sušila v sušičke cca 5-6 hodín na stupni 2 a dosušila na slnku ale v tieni. Ak sušíme v rúre, tak treba sušiť dovtedy, kým cuketa nemá konzistenciu pevnejšej žuvačky (počas sušenie sem-tam obrátime).
Na obalenie si zarobíme práškový cukor so škrobom v pomere 1:1 (tu už môžeme použiť menšiu odmerku, napr. lyžicu) a všetky kúsky v nej rovnomerne vyváľame, zabránime tak ich zlepeniu. Preosejeme a máme hotovo. Môžeme jesť, alebo skladovať v uzatvárateľnej nádobe ideálne na chladnejšom mieste. My máme zásoby až do zimy. je to veľká dobrota!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)