Postup:
1/4 l vody
15 dkg masti
15 dkg hladkej múky
6 vajec
1/2 l mlieka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
12 dkg hladkej múky
6 dkg práškového cukru
vanilkový cukor
1 maslo
10 dkg práškového cukru
trochu rumu
2 smotany na šľahanie
2 stužovače
2 ľadovej gaštany
10 dkg tuku
Postup:
Urobíme klasické odpaľované cesto tak, že dáme variť vodu s maslom a soľou, do vriacej vsypeme naraz všetku múku, zmiernime plameň alebo zložíme z platničky a miešame, až sa guľa cesta nelepí na dno kastróla.
Preložíme do misy, trochu premiešame a do čiastočne vychladnutého – vlažného cesta zašľaháme postupne vajcia, pokojne šľahačom na najmenšie rýchlosť – ale naozaj postupne.
Cesto rozdelíme na polovicu a rozotrieme okrúhlym nožom na dva plechy vyložené papierom na pečenie, ktorý sme predtým trochu postriekali vodou.
Pečie sa vo vyhriatej rúre cca 10 minút na 200 st. dozlatista, potom možno ešte 10 minút na 170 st. – podľa vašich skúseností s rúrou a rúra sa neotvára!! Ak nemáte presklené dvierka, nazrite centimetrovú medzierkou na sekundu až po tých desiatich minútach, placky musia byť upečené dozlata.
Medzitým si môžeme pripraviť krém-mlieko dáme variť s hl. múkou necháme vychladiť pridáme cukry, našľahané maslo, rum a spolu vyšľaháme, krém natrieme na vychladnutú placku. Nakoniec potrieme vyšľahanou šľahačkou so stužovačmi a zakryjeme druhou plackou. Nakoniec pofŕkame rozpustenými gaštanmi s tukom.