Na slano: Palacinky zapečené so syrom a špenátom

Vynikajúce jedlo z palaciniek na slano. So skvelou omáčkou, syrom a šťavnatým špenátom.

Tento recept som po prvýkrát ochutnala vo francúzsku a už vtedy mi veľmi zachutil. Jeho základ tvoria palacinky, bešamel a šťavnatý špenát. Ak obľubujete nové jedlá a netradičnú prípravu tradičných pokrmov, tento recept si určite zamilujete.

Potrebujeme:

10 palaciniek (pripravíme klasicky z mlieka, múky, vajec, štipky soli a trochy oleja)

 

Na omáčku:

750 ml mlieka

80 g hladkej múky

80 g masla

Štipku muškátového oriška

Štipku soli a korenia

Hrsť strúhaného parmenzánu

Na náplň do palaciniek:

500 g špenátu (môžeme použiť mrazený, ktorý necháme rozmraziť)

200-300 g  syra ricotty

Hrsť strúhaného parmezánu

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

30 g masla

Na posypanie:

Hrsť parmezánu

Postup:

Palacinky vypražíme na panvici „na sucho“.

Následne si pripravíme omáčku.  Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame, kým zmes nezačne peniť. Potom pomaly pridávame mlieko a varíme asi 10 minút. Pred koncom pridáme do zmesi soľ, korenie a muškátový oriešok. Zložíme z plameňa a pridáme parmezán.

Rozmrazený špenát scedíme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme špenát, prikryjeme a necháme chvíľu dusiť. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a do zmesi vmiešame ricottu, vajcia a hrsť parmezánu. Dochutíme soľou.

Zapekaciu misu vymažeme maslom a na dno navrstvíme ½ omáčky. Palacinky potrieme špenátovou zmesou, zrolujeme a nakrájame na kúsky dlhé cca 8 cm. Rolky naukladáme do misy vedľa seba a polejeme zvyšnou omáčkou. Môžeme posypať ešte trochou parmezánu.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 15 minút, alebo kým sa na vrchu nevytvorí kôrka. Podávame ešte teplé.

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes