Ponúkam vám dve verzie – prvú, úplne jednoduchú s ľahkým tvarohovým krémom a druhú s luxusným Swiss krémom. Obe sú fantastické!
Potrebujeme:
1 ks lístkové cesto
1 ks vaječný žĺtok
Krém:
Môžete použiť dve verzie krému:
Letná verzia:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g smotana na šľahanie
400 g tvaroh
(stužovač za studena, ak je tvaroh príliš riedky)
Cukor podľa chuti
Swiss krém:
5 ks bielok
300 g cukor kryštálový
500 g (alebo Hera, Helia) maslo
1/4 ČL soľ
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.
Na letný krém len zmiešame jemný tvaroh s ušľahanou šľahačkou a osladíme podľa chuti. Ak je tvaroh príliš riedky, môžeme použiť aj stužovač za studena.
V miske vhodnej na paru si najprv zašľahám bielky a postupne pridám cukor. Potom bielky šľahať nad parou šľahačom a zahriať na 50 °C. Misku zobrať z pary a zmes šľahať na najmenšom stupni do vychladenia. Potom postupne pridávať mäkké maslo a dobré vyšľahať. Do vyšľahaného krému môžte pridať esenciu alebo roztopenú čokoládu.
Trubičky jednoduchou naplníme pomocou cukrárskeho vrecka a ja zvyknem polovicu posypať cukrom a polovicu namočiť do roztopenej čokolády.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)