Nepotrebujete sud: Vyrobte si domácu kvasenú kapustu rýchlo a jednoducho

Vyrobte si vynikajúcu kvasenú kapustu nabitú vitamínmi v pohodlí domova. Ukážeme vám skvelý a jednoduchý postup, ako na to.

Ak obľubujte domáce recepty z kvasenej kapusty určite viete, že domáca kapusta sa s tou kupovanou nedá vôbec porovnávať. Vynikajúca chuť a poctivá príprava sa nedá nahradiť žiadnymi umelými prísadami. Kvasená kapusta je nielen skvelou prísadou do mnohých receptov, ale aj vitamínovou bombou, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a ďalších látok, ktoré sú vynikajúce pre posilnenie imunity a pôsobia na ľudské telo ako antioxidanty.

Mnohých ľudí výroba domácej kvasenej kapusty odrádza, pretože je pomerne náročná a spája sa so spracovaním veľkého množstva hlávkovej kapusty a špeciálnom uskladnení v nádobách – sudoch. Ak patríte k ľuďom, ktorých práve tieto skutočnosti od výroby domácej kvasenej kapusty odrádzajú, máme pre vás skvelú správu. Bezkonkurenčnú kvasenú kapustu si môžete pripraviť v pohodlí domova a nepotrebujete k tomu veľké množstvo kapusty a dokonca ani spomínaný sud. Ukážeme vám ako na to! :-)

Potrebujeme:

1 kg kapusty

Celé čierne korenie (cca 5 guličiek)

Nové celé korenie (cca 5 guličiek)

½ lyžičky celej rasce

Bobkový list (2-3 listy)

20 g soli

Postup:

Pripravíme si klasické sklenené poháre na zaváranie.

Kapustu nakrájame na tenko, uložíme ju do misky, posypeme soľou a pridáme aj ostatné koreniny. Potom umytými rukami kapustu dôkladne premiešame, aby soľ a korenie dostali rovnomerne na krájanú kapustu.

Kapustu necháme cca dve hodiny odpočívať. Zo zeleniny sa bude vplyvom soli uvoľňovať voda.

Teraz prichádza na rad vrstvenie kapusty do pohárov. Najskôr z kapusty zlejeme tekutinu, potom vezmeme do rúk za hrsť kapusty a vytlačíme z nej tekutinu – snažíme sa z kapusty dostať čo možno najviac tekutiny. Kapustu vrstvíme do pohára tak aby siahala do výšky cca 2 cm od okraja.

Keď sú poháre naplnené, pevne ich uzavrieme a preložíme do lavóra. Poháre by mali byť umiestnené na mieste v byte, kde je stabilná teplota – ideálna je bežná izbová teplota. Kapusta totiž nemá rada príliš vysoké teploty ani chlad. Tiež by nemala byť vystavená priamemu slnečnému svetlu. V prípade, že omylom uložíte kapustu blízko radiátora, bude mať slizkú – kašovitú konzistenciu a hrozí aj riziko vzniku plesní.

Po uplynutí 24 hodín začína proces fermentácie – kvasenia. Naplno sa prejaví približne po 3-4 dňoch, kedy začne z pod uzatvorených viečok vytekať šťava – to je celkom normálny prejav procesu kvasenia. Proces kvasenia variuje, ale bežne sa pohybuje od 10 – 14 dní (odporúčame nechať kvasiť 14 dní).

Poháre od šťavy dobre poumývame a skladujeme v pivnici alebo v komore – na chladnejšom mieste. Môžeme okamžite používať.

zdroj: instructables

 

Najlepšie recepty na dnes