Tieto čerešne sú perfektné napríklad ako sladkosť, alebo prísada do koláčov a dezertov. Nedá sa porovnať s mrazeným alebo kompótovaným ovocím, chuť je príjemne sladko-kyslá a má jemnú želatínovitú textúru. Je to naozaj výborný nápad, ako spracovať čerešne a višne. Príprava je veľmi podobná ako v prípade kandizovaného ovocia – najskôr odležať v cukre, uvariť v sirupe, potom vysušiť v rúre, čerešne sú však želatínovitej konzistencie, naozaj výborné. Z 2,5 kg čerstvých čerešní získate 500 g želé ovocia a asi 1 liter sladkého sirupu.
Potrebujeme:
2,5 kg čerešní alebo višní
- 1 kg cukru
Postup:
Čerešne opláchneme pod tečúcou vodou. Aby ste z ovocia dostali von červíkov, stačí, ak ich na 20 minút namočíte do vody s trochou soli a potom prepláchnete čistou vodou.
Ovocie odkôstkujeme a zasypeme cukrom a necháme 4-5 hodín odležať, aby ovocie pustili šťavu a nadobudli sladkastú chuť.
Po uplynutí tejto doby scedíme sirup (šťavu) a preložíme ho na plameň. Privedieme do varu a následne doň vložíme aj ovocie a necháme prevariť 10 minút.
Sirup opäť scedíme a môžeme ho buď sterilizovať, alebo okamžite použiť na prípravu dezertov a sladenie limonád a čaju. Ovocie teraz budeme sušiť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pripravíme si plech a vyložíme ho papierom na pečenie. Na plech uložíme ovocie tak, aby sa navzájom čerešne nedotýkali.
Znova nechajte sirup vyčerpať. Sirup môže byť valcovaný v sterilizovanej nádobe alebo okamžite použitý na výrobu dezertov, napríklad namočte ich suchou cestou.
V rúre vyhriatej na 80 stupňov sušíme tak, že dvierka na rúre necháme mierne otvorené. Takto sušíme 1,5 hodiny. a Potom znížime teplotu na 50 stupňov a sušíme ešte 2,5 hodiny.