Cestoviny patria medzi veľmi obľúbené a rýchle jedlo, ktoré volíme ako jednoduchú alternatívu keď čas na prípravu zložitých chodov.. Napriek naoko jednoduchej príprave sa nám často stáva, že cestoviny sú zlepené, rozvarené a slizké na povrchu. Čo treba o príprave cestovín vedieť a ako ich pripraviť ako pravý taliansky šéfkuchár?
Nie je jedno, aký hrniec používate!
Myslíte si, že varenie väčšieho množstva cestovín v malom hrnci nie je problém? Ste na omyle, čím viac cestovín, tým väčší hrniec a samozrejme aj väčšie množstvo vody. Platí pravidlo, že na každých 100 g cestovín potrebujeme 1 liter vody. Ak sa rozhodnete cestoviny „natlačiť“ do malého hrnca, v ktorom ich len tak tak zalejete vodou, môžete očakávať, že cestoviny budú zlepené, budú sa rozpadať a na hladine sa vytvorí pena.
Navyše, nezabúdajte, že čím viacej vody a väčší priestor – tým rýchlejšie sa cestoviny uvaria.
Olejový mýtus
Tiež pridávate pri varení cestovín do vody olej v domnení, že cestoviny sa v takejto vode nezlepia? Olej pridaný do vody nemá na zlepenie cestovín vplyv a tým, že ho pridávate do vody, zbytočne ním mrháte. Ak varíte cestoviny tak, ako máte – v dobre osolenej a vriacej vode, presne stanovený čas, nezlepia sa. Naopak, ak ich prevaríte, nepremiešate alebo pridáte malé množstvo vody, pred zlepením ich neochráni ani olej. Kvalitný olivový olej pridávate do cestovín až po uvarení.
Voda slaná ako more
To je staré známe talianske odporúčanie pre každého, kto chce pripraviť dokonalé cestoviny. V prípade kvalitných cestovín sa totiž nemôže stať, že by ste ich presolili. Tiež nie je jedno, kedy v procese prípravy cestovín soľ do vody pridáte. Soľ by sa mala do vody dostať tesne predtým, ako do nej pridáte cestoviny. Ak ste zabudli vodu osoliť a pridáte ju až vtedy, keď sú vo vode cestoviny, nikdy ich nepripravíte dokonale Al dente.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nezabúdajte na miešanie
Keď pridáte do vriacej vody cestoviny, nezabudnite ich premiešať, aby sa nezlepili, prípadne neprichytili na dno hrnca. Nezabúdajte cestoviny premiešať niekoľkokrát aj počas varenia.
Prečo sú cestoviny po uvarení slizké a lepivé, aj keď ich varíme presne stanovený čas?
Zdá sa vám, že ste dodržali všetky postupy a cestoviny sú aj tak zlepené, slizké a ani zďaleka nie pripravené Al dente? Ak si myslíte, že chyba je na strane cestovín, problém je však niekde inde. Cestoviny ste pravdepodobne vložili do vody ešte predtým, ako zovrela. Vriaca voda je pre prípravu cestovín obzvlášť dôležitá. Ak ich do nej vložíte skôr, škrob sa z cestoviny vyplaví do vody a výsledkom budú lepivé a slizké cestoviny, aj pri dokonalom dodržaní ostatných postupov.
Žiadne preplachovanie
Naučili ste sa cestoviny po uvarení preplachovať studenou vodou? Robíte chybu. Ak by ste to urobili v Taliansku – domovine cestovín, pravdepodobne by sa na vás len nechápavo pozerali. Cestoviny nikdy nepreplachujte. Jediným správnym spôsobom je scediť ich a okamžite s nimi ďalej pracovať. Rozhodne ich tiež nenechávajte v teplej vode dôjsť – okamžite po dovarení musia cestoviny z vody von.
Prečo dodržiavať konkrétny čas?
Konkrétna doba prípravy cestovín nie je náhodou. Nejde však len o to, že cestoviny pri príprave Al dente chutia najlepšie. Vedeli ste, že dlhším alebo kratším varením sa výrazne mení hodnota glykemického indexu cestovín? Ten je dôležitý najmä v prípade, ak sa snažíte schudnúť. Čím dlhšie cestoviny varíte, tým vyšší je ich glykemický index. Dôvodom je fakt, že pri dlhšom varení sa škrob v cestovine mení na gélové formy – ktoré majú vyšší GI. Ak sa snažíte schudnúť, cestoviny nemusíte z jedálnička vylučovať, odporúča sa však variť ich o 2 min. kratšie, ako čas uvedený na obale. Vo všeobecnosti je teda mať cestoviny vo vnútri trochu tvrdé ako vybrať z hrnca rozvarenú cestovinovú kašu.
Odoberte si naberačku vody z cestovín
Možno by ste neverili, ale tento krok, ktorý väčšina z nás vynecháva, používajú skúsení šéfkuchári už dlhé roky. Voda z cestovín tvorí skvelý základ na vašu domácu omáčku na cestoviny. Voda z cestovín použitá v omáčkach dokonale spojí chuť cestovín a ďalších prísad, ktoré použijete. Tiež sa odporúča omáčku premiešať s cestovinami priamo v hrnci alebo na panvici, nie až pri servírovaní na tanieri.
zdroj: greatest