Pečený jablkový ježkovia – tak volajú moje deti tento hravý koláčik plný jabĺk. Okrem skvelej chuti vás však poteší aj svojou rýchlou a jednoduchou prípravou, vďaka ktorej bude rozvoniavať na stole už o pár minút.
Potrebujeme:
Cesto:
220 g hladkej múky
250 g masla
50 g cukru
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Náplň:
1 kg jabĺk
100 g kryštálového cukru
3 vajcia
5 lyžíc kyslej smotany
1 lyžicu citrónovej šťavy
Kôru z 1 citróna
10 g vanilkového cukru
Postup:
V miske spojíme suché prísady na cesto. Pridáme maslo a rukami vypracujeme drobivé cesto. Pridáme vajce a vymiesime cesto.
Jablká umyjeme, ošúpeme a prekrojíme na polovice (ak sú jablká veľké môžeme ich prekrojiť na štvrtiny). Na povrchu jabĺk urobíme tenké zárezy, vďaka ktorým sa počas pečenia jabĺčka otvoria ako vejár.
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie. Do formy navrstvíme cesto tak, aby malo hrúbku cca 4-5 cm a aby siahalo aj po okrajoch formy – do výšky 1-1,5 cm. Na cesto uložíme jablká.
Pripravíme si náplň. V miske zmiešame 3 vajcia so 100 g cukru a kyslou smotanou. Pridáme strúhanú kôru a 1 lyžicu citrónovej šťavy, Túto zmes nalejem do formy.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220-250 stupňov približne 35 minút.
Upečený koláčik necháme chvíľku vychladnúť, posypeme vanilkovým cukrom a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk