Výborná zbierka receptov z cukety. Skúšali ste niekedy napríklad sladký cuketovo-zázvorový džem, alebo slanú cuketovú tortu? Toto sú najlepšie recepty tejto sezóny – oplatí sa vyskúšať každý jeden.
Cuketový džem
Potrebujeme:
1 kg zelená cuketa
330 g cukor kryštálový
2 ks citrón
Zázvor – 4 cm
Postup:
Cukety ošúpeme a nakrájame na kocky. Zasypeme ich cukrom, zalejme šťavou z 2 väčších citrónov a nechala dusiť.
Cuketu nepodlievame, pretože sama má v sebe veľa vody, takže pustí dostatok štavy.
Keď je cuketka uvarená do mäkka, tesne pred jej vystavením zo sporáka do nej pridáme nakrájaný zázvor. Zmes som nechala chvíľu chladnúť a rozmixovala som ju v mixéri. Džem som sterilizovala po dobu 5 minút od začiatku varu. Hotový džem dávkujeme do sterilizovaných pohárov.
Cuketové placky s náplňou
Potrebujeme:
1 väčšiu cuketu
2 vajcia
1 zemiak
1-2 strúčiky cesnaku
50 g strúhaného syra
Hladkú múku 2-3 alebo lyžice podľa potreby
Soľ, korenie, štipku pálivej papriky
Náplň:
Kyslá smotana
Syr v črievku
Strúčik cesnaku
Strúhaný syr
Zelená cibuľka nasekaná nadrbno
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu ošúpeme (ak je mladá nemusíme), nastrúhame a osolíme – necháme pár minút vypotiť a potom zlejeme šťavu. Pridáme strúhaný zemiak, syr, pretlačený cesnak, vajcia a múku tak, aby nám vznikla konzistencia cesta. (do cesta môžete pridať aj strúhaný zeler alebo mrkvu, nebojte sa experimentovať, tieto placky sa nedajú pokaziť).
Z cesta dávkujeme na panvicu menšie placky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista.
Z cuketový placiek odstránime servítkou prebytočnú mastnotu. Na tanier dáme polovicu placiek a natrieme omáčkou zo smotany, syrov (strúhaného aj taveného) cibuľky a cesnaku. Prikryjeme zvyšnými plackami a môžeme podávať. Je to dobrota!
Lahodný cuketový koláč s kyslou smotanou
Áno, z cukety môžete pripraviť aj vynikajúce dezerty. Napríklad tento jednoduchý a úžasne lahodný čokoládový koláč.
Potrebujeme:
2 ks cukety
2 vajcia
300 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
100 g masla
6 lyžíc kakaového prášku
1 šálku kryštálového cukru
1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
10 g vanilkového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom. Do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia za stáleho šľahania. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kakom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.
Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame na strúhadle. Necháme približne 15 minút stáť – kým sa zelenina „vypotí“.
Z cukety zlejeme prebytočnú šťavu a vmiešame ju do kakaového cesta. Cesto navrstvíme do vymastenej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
3 ks mladej cukety
50 g masla
100 g sladkej smotany
2 vajcia
1 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne korenie a sladkú papriku podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame ju na tenké kolieska. Kolieska posypeme soľou a necháme 15 minút vypotiť. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.
Zmäknuté maslo zmiešame so smotanou, vajciami a pretlačeným cesnakom.
Dochutíme soľou a korením.
Formu na pečenie vymastíme olejom alebo maslom a vyložíme kolieskami cukety. Cuketu prelejeme omáčkou, posypeme červenou paprikou a podľa chuti ešte môžeme osoliť a okoreniť.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.
Cuketové fašírky z rúry
Potrebujeme:
3 mladé cukety
2 vajcia
200 g najemno nastrúhaného syra
200 g syru feta
3 strúčiky cesnaku
Strúhanku
2-3 lyžice hladkej múky
Zväzok kôpru
Soľ, korenie, červenú papriku
Postup:
Cuketu a kôpor umyjeme. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 15 minút odležať, aby sa uvolnila voda. Tú scedíme a pridáme strúhaný syr a aj rozdrobený syr feta.
Pridáme vajcia, najemno nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, papriku a múku. Všetko dôkladne premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré obalíme v strúhanke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Roztlačíme rukou tak, aby vznikol tvar fašírky.
Fašírky pokvapkáme trochou oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia obrátime.
Zmes môžete aj vypražiť, no rozhodne odporúčam pečenú ľahšiu verziu.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety
200 g jogurtu
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžičku červenej papriky
Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Ľahká cuketová roláda
Potrebujeme:
2 cukety
5 vajec
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
Soľ a korenie
Na náplň:
200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)
100 g šunky nakrájanej na plátky
Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia
Postup:
Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak, syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.
Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.
Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.
Cuketovo-syrové guľky
Potrebujeme:
Na náplň:
1 cuketu
3 stúčiky cesnaku
Lyžičku soli
Čierne mleté korenie
1 vajce
100 g nastrúhaného tvrdého syra
4 lyžice strúhanky
Na obaľovanie:
3 lyžice hladkej múky
5 lyžíc strúhanky
1 vajce
Postup:
Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým cuketa nepustí šťavu.
Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, strúhanku, cesnak, vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.
Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).
Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté. Prebytočný olej odstránime pomocou servítky.
Cuketové rolky s kuracím mäsom
Potrebujeme:
Mladú cuketu alebo tekvicu
1 ks kuracích pŕs
2 strúčiky cesnaku
50 strúhaného tvrdého syra
Paprikovú omáčku (nie pikantnú)
Lístky bazalky
Soľ
Čierne mleté korenie
Olivový olej
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm.
Plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň plátky cukety. Každý plátok pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 180 stupňov piecť cca 5-7 minút. Cuketa bude potom mäkšia, šťavnatejšia a bude sa nám s ňou ľahšie pracovať.
Medzitým nakrájame kuracie mäso na tenké plátky, osolíme, okoreníme a preložíme do misky spolu s prelisovaným cesnakom. Mäso necháme chvíľu marinovať.
Cuketu vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Na každý kúsok cukety uložíme plátok mäsa, strúhaný syr, lístky bazalky a trochu omáčky.
Plátky cukety zrolujeme a upevníme pomocou špajlí. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Naša skvelá letná večera je hotová!
Jednohubky z cukety namiesto obložených chlebíkov
Potrebujeme:
1-2 cukety
150 g strúhaného syra
1-2 strúčiky cesnaku
Kyslú smotanu (môžete zmiešať s majonézou, prípadne použiť len majonézu)
1 väčšiu paradajku
Voliteľné: Šunka, saláma, slaninka….
Postup:
Cuketu umyjeme, nemusíme šúpať a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 – 1,5 cm. Cuketové kolieska uložíme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a potrieme zmesou smotany, majonézy, syra a pretlačeného cesnaku. Môžeme pridať ľubovolné koreniny a jednoducho natrieme na kolieska cukety. Nakoniec uložíme na vrch koliesko paradajky a môžeme ešte posypať strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút.
Rýchla cuketová torta
Potrebujeme:
1 kg cukety
5 vajec
1 šálku (250 ml) hladkej špaldovej múky (môžete nahradiť celozrnnou)
300 g paradajok
350 g bieleho jogurtu
10 g pretlačeného cesnaku
10 g zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno
150 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom vytlačíme prebytočnú šťavu.
Pridáme 5 vajec, soľ, čierne mleté korenie a dobre premiešame. Potom pridáme múku a vypracujeme jednodtné cesto, ktoré by malo mať konzistenciu ako cesto na lievance.
Na panvici zahrejem olej a vyprážame na ňom jednotlivé placky – tie poslúžia ako pláty na našej slanej torte. Placky vyprážame z oboch strán dozlatista (ja som použila panvicu s priemerom 22 cm a vyšlo mi 7 placiek).
Kým sa placky smažia, pripravíme si náplň. Paradajky nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame jogurt s pretlačeným cesnakom a dochutíme soľou a korením. Do jogurtového krému môžete pridať korenie a bylinky podľa svojej chuti.
Potom začneme vrstviť tortu. Na cuketovú placku nanesieme krém, uložíme plátky paradajok, posypeme syrom a zelenou cibuľkou a prikryjeme ďalšou plackou. Takto pokračujeme, až kým neminieme všetky prísady.
Nakoniec môžeme ozdobiť zvyšným krémom. Servírujeme ako klasickú tortu.