Perfektný recept, ktorý sa ku mne dostal úplnou náhodou minulý rok. je to skutočne výborné papanie, odporúčam každému, kto má rád jarnú plnku a recepty z jedného plechu. je to dobrôtka. Okrem krkovičky môžeme robiť aj z kuracieho alebo iného bravčového mäsa. Hovädzie neodporúčam, robí sa až príliš dlho a plnka by sa mohla veľmi vysušiť.
Potrebujeme:
500 g zemiakov nakrájaných na tenšie kolieska
500 -600 g bravčovej krkovičky nakrájanej na plátky
Bravčovú masť
Soľ, korenie,grilovacie korenie
Na plnku:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 staršie rožky nakrájané nadrobno
100 g šunky slaniny nadrobno
4 kusy šampiňónov
200 ml mlieka
2 vajcia
Pár listov čerstvej žihľavy, alebo petržlenovú vňať
Soľ a korenie na dochutenie
Na vrch:
150 g syra
Na podliatie:
Vodu alebo vývar
Postup:
Zemiaky ochutíme soľou, môžeme pridať aj grilovacie korenie. Zapekaciu misu vymastíme masťou a uložíme do nej zemiaky.
Krkovičku si môžeme naklepať pod fóliou a ochutíme soľou a korením. Uložíme na zemiaky.
Pripravíme si plnku. Rožky zalejeme mliekom. Na panvici si na orestujeme slaninku s cibuľkou. Pridáme aj nakrájané šampiňóny a necháme chvíľu podusiť. Pridáme k rožkom, premiešame, pridáme aj nadrobno nakrájané listy mladej žihľavy a dochutíme soľou a korením. Žihľava dodá plnke absolútne špeciálnu chuť – je to tajná prísada našich babičiek. :-) Ak nemáte môžete nahradiť aj petržlenovou vňaťou, ale už to nie je tak úplne ono.
Plnku navrstvíme na mäsko, podlejeme vývarom alebo vodou a misu prikryjeme vekom prípadne alobalom.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 40 minút. Potom odkryjeme posypeme syrom a necháme zapiecť asi 10-15 minút – tak, aby bol syr zapečený dozlaticsta.
Môžeme hneď podávať, ideálne s dobre vychaldeným pivečkom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Janka