Vianočný šalát je neodmysliteľným sviatočným pokrmom. Hoci existuje množstvo jeho úprav a prevedení, základ jeho prípravy je vo väčšine prípadov rovnaký. Dnes vám prinášame niekoľko šikovných nápadov a trikov, ktoré sa vám pri príprave výnimočného šalátu určite budú hodiť!
Zemiaky ošúpané za pár sekúnd
Väčšina z nás pripravuje sviatočný šalát zo zemiakov. Zemiaky najskôr umyjeme, potom uvaríme v slanej vode a následne ošúpeme. Čo by ste však povedali na to, keby tú najzdĺhavejšiu časť – šúpanie – zvládnete za niekoľko sekúnd?
Spôsob č. 1
Po uvarení preložte zemiaky do ľadovej vody. Počkajte 5 sekún a šupku jednoducho odstráňte.
Spôsob č. 2
Pre tým, ako dáme zemiaky variť, šupku narežeme a po uvarení jednoducho odstránime.
Bleskovo olúpané vajcia
Ak do šalátu pridávate aj vajce, tento trik sa vám skvele hodí. Zbaviť uvarené vajce škrupiny je niekedy poriadna fuška. Zvlášť, keď sa kúsky škrupiniek lepia na prsty a rozpadajú na tisícky malých kúskov. Toto video vás naučí, ako olúpať vajce za pár sekúnd.
Celá „veda“ spočíva v tom, že uvarené vajíčko vložíte do pohára, napustíte naň vodu a poriadne zatrasiete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Už žiadne slzy pre cibuľu
Krájanie cibule je pre väčšinu z nás spojené s ronením krokodílích sĺz. Aby ste sa tejto nepríjemnosti vyhli, odrežte začiatok a koniec cibule a vložte ju do mirovlnky na 30 sekúnd. Potom vyberte a môžte zvesela krájať bez sĺz.
Pomôže aj chlieb
Druhou účinnou metódou je vložiť si do úst kúsok chleba a počas krájania ho žuť v ústach. Pomôže tiež, keď rukoväť noža pred krájaním pretriete krajcom chleba.
Cesnak očistený za menej ako 10 sekúnd
Ak pridávate do šalátu aj cesnak, nestrácajte čas so zdĺhavým čistením každého strúčika. Takto očistíte všetok cesnak naraz za menej ako 10 sekúnd.
Zatupil sa vám nôž? Žiadny problém
Tupý nôž môže krájanie dobrôt do sviatočného šalátu poriadne skomplikovať. Pozrite sa, ako rýchlo a jednoducho môžete nôž naostriť aj bez brúsky.
Krásne farby
Mnohí z nás preferujú pri príprave šalátu sterilizovanú zeleninu. Ak však chcete, aby vás šalát hral krásnymi farbami, zvoľte radšej mrazenú alebo čerstvú zeleninu, ktorú do šalátu uvaríte. Jej farba sa bude vo výslednom pokrme krásne vynímať.
Príprava
Ak v šaláte pracujeme s čerstvou koreňovou zeleninou, očistite a nakrájate ju o deň skôr. Zeleninu stačí na noc uložiť do studenej vody na chladné miesto a ráno môžete bez zdržiavania okamžite začať s varením.