Nesmrteľný recept na výborný a tradičný koláčik – frgál. Pripraviť ho je skutočne jednoduché a zvládnete to ľavou zadnou. Neváhajte a skúste tento recept.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
200 g hrubej múky
120 g práškového cukru
2 žĺtky
120 g rozpusteného vlažného masla alebo iného tuku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Trošku soli
Citrónová kôra
150 ml mlieka (alebo podľa potreby)
30 g čerstvého droždia
Náplň: lekvár (ale aj mak, kapusta, tvaroh…)
Na drobenku: 100 g rozpusteného masla s rumom , 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 1 vanilkový puding (voliteľné)
Postup:
Z časti vlažného mlieka, droždia, trošky cukru a múky si pripravíme kvások a po vykysnutí pridáme k múke a ostatným prísadám. Spracujeme nie príliš tuhé, vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Potom cesto rozdelíme na 4 diely, vyvaľkáme guľaté, nie moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme pripravenou plnkou (ja potieram lekvárom), posypeme drobenkou a necháme chvíľu kysnúť.
Potom dáme do predhriatej rúry a zvoľna upečieme. Ešte horúce pokvapkáme rozpusteným maslom s trochou rumu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)