Ak si z času na čas dáte dobrý langoš, tento recept vrelo odporúčam. Mám od tety kuchárky, ku ktorej sme každé leto chodili na langoše do Podhájskej. Sú to už roky, no na tieto langoše sa vždy stálo v poriadnej fronte.
Potrebujeme:
500 ml mlieka
250 ml smotany
1 kg hladkej múky
30 g droždia
1,5-2 lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak vás zvykne páliť záha, vymeňte kyslú smotanu za jogurt a pridajte do cesta aj 1 lyžičku jedlej sódy.
Postup:
V mise v mlieku rozmiešame droždie, pridáme zvyšok surovín a vymiešame cesto.
Hneď, keď je cesto hotové,dáme ho do dostatočne veľkého plastového vrecka alebo dózy s vekom a uzavreté uložíme do chladničky, kde nám nakysne (pozor ak máte príliš malé vrecko, aby vám neprasklo).
Na druhý deň môžeme vyprážať. Z cesta si odkrojíme kúsok, ktorý potrebujeme a na zľahka pomastenej pracovnej doske roztiahneme do tvaru placky. Cesto sa nelepí, je vláčne a dobre sa s ním pracuje.
Langoše usmažíme klasicky v oleji na panvici, potom obrúskom ľahko odsajeme prebytočný tuk a môžeme ich potierať. Ja potieram cesnakom a dávam kečup a strúhaný syr. Každý, ako má rád.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Janka V.