Keďže sladkú verziu kvetinkovaného pokrmu pravdepodobne poznáte, prinášam vám alternatívu z chrumkavých zemiačikov. Zemiakové ružičky sú nielen krásnou ozdobou, ale aj vynikajúcou slanou pochúťkou. Namiesto mastnej vyprážanej verzie, vám prinášam zdravšiu – pečenú alternatívu so syrom. Prvýkrát som tento recept vyskúšala bez syra avšak dnes je syr neodmysliteľnou súčasťou ružičiek, ktoré si zamilovala celá moja rodina.
Potrebujeme:
5 podlhovastých zemiakov
Olivový olej
Soľ
Plátkový syr
Korenie podľa chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Formičky na muffiny
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenučké plátky (môžeme použiť aj strúhadlo na uhorky). Zemiakové lupienky rozložíme na utierku, osušíme a osolíme. Medzitým si nakrájame syr na približne centimetrové pásiky.
Do pripravených formičiek na muffiny ukladáme zemiakové lupienky tak, aby sa trochu prekrývali. Vonkajší rad lupienkov môžeme spevniť pásikom syra. Zemiakové lupienky ukladáme smerom do stredu formičky a prekladáme kúskami syra.
Keď sú košíčky plné, dochutíme ich korením a potrieme olivovým olejom (príp. postriekame olejom v spreji).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým zemiaky nie sú krásne zlatisté a chrumkavé.
Po upečení, necháme ruže vo formičkách vychladnúť, aby rozpustený syr, ktorý drží lupienky pokope, poriadne stuhol.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: yummly