Šišky z obchodu sa im ani len nemôžu rovnať. Tieto šišky mám odskúšané, sú jemné, nadýchané a skutočne vynikajúce. Vyskúšajte a určite ich budete na stole pravidelne!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
50 g zmäknutého masla
40 g práškového cukru
4 žĺtky
1 lyžičku vanilkového cukru
1 lyžicu citrónovej šťavy
3 lyžicu rumu
1/4 l mlieka – pripadne menej, uvidíte podľa cesta
1 lyžička cukru
30 g droždia
1/2 lyžičky soli
Postup:
Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, lyžicu múky a zľahka zamiešame. Kvások prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 10-15 minút narásť.
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Postupne do neho vmiešame žĺtky, vanilkový cukor a po kvapkách citrónovú šťavu a rum.
Do žĺtkovej zmesi pridáme kvások, zvyšnú múku, soľ a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto – nie príliš tuhé, poprášime múkou, prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi 1 cm hrubý plát. Vykrojíme z neho kruhy. Na 1/2 kruhov navrstvíme lyžičku hustého džemu a prikryjeme zvyšnými kruhmi – okraje zatlačíme, aby náplň nevytiekla.
Necháme ešte asi 15-20 minút vykysnúť. V polovici kysnutia otočíme na druhú stranu, aby šišky kysli rovnomerne.
Rozpálime tuk – masť alebo olej a šišky v ňom smažíme. Nie moc prudko, najprv z jednej strany pod pokrievkou, potom odkryjeme, otočíme ich a dosmažíme dozlatista (ja smažím na domácej bravčovej masti). Tuku musí byť veľa, šišky musí plávať.
Hotové šišky necháme odkvapkať na sitku a posypeme ich práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
ľubka