Najmäkšie a najchutnešie, aké som jedla. Babička mi poradila, aby som do cesta pridala aj 1 celý biely jogurt a s koláčikmi to urobí hotové zázraky. Mala pravdu, lepšie som nejedla ani na Morave!
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1/2 kocky droždia
1 lyžičku kr. cukru
2 žĺtky izbovej teploty
1 biely jogurt izbovej teploty
150 ml vlažného mlieka
Štipku soli
200 g masla zmäknutého
Na plnenie:
Domáci lekvár a tvaroh s cukrom a hrozienkami
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Keď vyjde, pridáme ostatné prísady a spracujeme jednotné vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm a vykrojíme kolieska. Kolieska naplníme striedavo tvarohom, lekvárom a potom zavinieme do tvaru guľôčky s náplňou uprostred. Necháme podkysnúť, kým sa nám nezahreje rúra. Na vrchu každého koláčika urobíme priehlbinku a naplníme lekvárom, alebo do nej vložíme oriešok. Môžeme potrieť žĺtkom (ja som nepotierala) a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Majka C.