Tento recept robila ešte moja babička, keď sa vydala na Moravu. Naučila ho jej svokra a neskôr ho ona naučila moju mamu a tá aj mňa. Tieto lievance sú veľmi chutné, rada ich pripravujem na raňajky, alebo aj ako sladký obed. Keď cesto neminiete, pokojne môžete nechať v chladničke na neskôr.
Potrebujeme:
300 g polohrubá múka
1 lyžica maslo
20 g droždie
1 lyžica cukru
2 ks vajcia
500 ml mlieko
Špetka soli
Na vrch:
Tvaroh, šľahačku, lekvár, džem – alebo iné prísady podľa vašej chuti
Postup:
Z pol šálky vlažného mlieka, 2 lyžičiek cukru, lyžičky múky a droždia vymiešame kvások a počkáme, kým vzíde.
Medzitým si zvyšné vlažné mlieko zmiešame s vajcami, múkou, soľou a lyžicu rozpusteného masla, pridáme aj kvások a vymiešame riedke cesto. Cesto necháme v teple vykysnúť pol až trištvrte hodiny. Potom vyprážame na oleji ako zvyčajne.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)