Tomuto hovorím dokonalý dezert. Veterníky sa u nás v rodine pečú predovšetkým v predvianočnom období. Kedže je zajtra Mikuláš, rozhodla som sa, že si malý darček doprajem už dnes a upečiem tieto neodolateľné dobrý dezert. Dáte si tiež? :-)
Potrebujeme:
125 ml vody
125 ml mlieka
115 g masla
Štipku soli
140 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 väčšie vajcia
Náplň:
1 plechovku karamelového salka
Postup:
Vodu s mliekom, maslom a soľou dáme do hrnca a preložíme na plameň. Keď začne obsah hrna vrieť, pridáme múku a neustále miešame, aby v zmesi nevznikli hrudky. Cesto za stáleho miešania „odpaľujeme“, kým sa neprestane lepiť na dno a steny hrnca.
Potom hrniec zložíme z plameňa a necháme celkom vychladnúť. Do vychladnutého cesta jedno po druhom zašľaháme vajíčka – vznikne nám vláčne a lesklé cesto.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý potrieme trochou rastlinného oleja. Na plech lyžicou dávkujeme cesto (aby ste získali dokonalý tvar veterníkov, môžete dávkovať cesto cukrárenským vreckom).
Vložíme do vyhriatej rúry. Rúra musí skutočne dobre vyhriatá, ja ju nastavujem na 200 stupňov a po minúte pečenia znížim teplote na 175 stupňov. Veterníky pečieme pri teplote 175 stupňov približne 35 minút, alebo kým povrch nie je hnedastý.
Hotové veterníky vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Potom urobíme na povrchu každého kúska malý rez, cez ktorý naplníme do vnútra karamelové kondenzované mlieko.
zdroj: vk