Vynikajúce pečivo z vláčneho cesta a lahodnej syrovej náplne. Skvele sa hodí ako slané predjedlo, chuťovka, alebo len tak, keď máte jednoducho chuť na niečo dobré pod zub.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
30 g čerstvého droždia
30 g kryštálového cukru
250 ml teplého mlieka
3 žĺty
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
60 g rozpusteného masla
1 lyžičku soli
Náplň:
300-400 g cootage cheese (alebo iného mäkkého syra)
1 vajce
Soľ
Postup:
V miske zmieašame teplé mlieko s cukrom a droždím. Počkáme cca 15 minút, kým nevyjde kvások.
V inej miske zmiešame ostatné ingrediencie, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime rukami a rozvaľkáme. Na jednu polovicu cesta nanesieme mäkký syr zmiešaný s vajíčkom a trochou soli. Prikryjeme druhou polovicou cesta a jemne pritlačíme.
Cesto narežeme na prúžky a každý prúžok zatočíme (viď. obrázok). Vrtuľky môžeme posypať rascou alebo semienkami podľa chuti.
Pečieme pri teplote 200 stupňov vo vyhriatej rúre, kým pečivo nebude na vrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika