Ja ich milujem aj len tak, k čaju alebo kávičke, sú výborné – chrumkavé a pritom lahodné.
Potrebujeme:
300 g haldkej múky
200 g masla alebo Hery
100 g práškového cukru
1 lyžičku citrónovej kôry strúhanej
1 žĺtok
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice kakaa
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s nastrúhaným maslom, kôrou, žĺtkom, cukrom a kakaom. Rukou vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Ak ste nedočkavý, môžete nechať v chladničke aj len 1-2 hodinky.
Pre tým, ako budeme s cestom pracovať, necháme ho asi štvrť hodinky pri izbovej teplote odležať (zatiaľ si zapneme rúru), aby malo správnu teplotu.
Potom cesto pomocou mlynčeka, alebo formičiek (môžeme tvarovať aj len v rukách) a vytvarujeme do podoby, akú chceme. Môžeme robiť rožteky, keksíky alebo tyčinky.
Preložíme na plech vystlaný papierom a pečieme v stredne vyhriatej rúre ako klasické lincké pečivko (pri teplote 180 stupňov cca 10 minút).
Hotové pečivko len obalíme v práškovom cukre, alebo konce namočíme do roztopenej čokolády a potom do cukrárenského zdobenia. Kreativite sa medze nekladú.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)