Úžasné nápady, ako premeniť obyčajnú potravinu – zemiaky na úžasnú prílohu, z ktorej nikto pri stole nespustí oči. Vyskúšajte to aj vy, tieto nápady sa skutočne oplatí vidieť.
Zemiakové pusinky
Potrebujeme:
Varené zemiaky
Soľ a korenie podľa chuti
2 žĺtky
Rozpustené maslo
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Muškátový oriešok (voliteľné)
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode, potom ich popučíme, pridáme žĺtky, soľ, korenie, maslo a muškátový oriešok. Vymiešame hladkú zemiakovú kašu bez hrudiek.
Kašu preložíme do cukrárenského vrecka s hviezdicovitou zdobiacou špičkou a vytvárame jednotlivé “ružičky” na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi ružičkami musia byť dostatočné rozostupy.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút.
Zemiakové veže
Potrebujeme:
3 veľké zemiaky
2 lyžice oleja
2 lyžice masla
4 vetvičky tymiánu
½ šálky slepačieho vývaru
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Zo zemiakov odrežte vrchnú a spodnú časť. Potom zemiaky ošúpeme tak, aby ste na bokoch vytvorili rovnomerné línie (viď video.). Zemiaky prekrojte na polovice – získame tak 6 veží.
Zemiaky umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na panvici rozpálime olej a zemiaky uložíme na panvicu – postojačky.Ochutíme soľou.
Keď sa zemiaky opečú dozlatista z jednej strany – obrátime ich opekáme z druhej strany. Následne z panvice odstránime papierovovu utierkou olej a pridáme maslo a tymián.
Niekoľko minút zemiaky restujeme a potom pridáme vývar. Keď vývar zovrie, premiestnime panvicu do rúry vyhriatej na 210 stupňov a pečieme 30 minút – alebo kým zemiaky celkom nezmäknú.
Zemiaky z formy na muffiny
Potrebujeme:
3 lyžice rozpusteného masla
25 g strúhaného parmezánu
1 prelisovaný strúčik cesnaku (prípadne cesnakový prášok)
1 lyžičku sušeného tymiánu
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
8-10 stredne veľkých zemiakov
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov a zemiekay umyjeme, ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky.
Plátky zemiakov preložíme do väššej misy, pridáme rozpustené maslo, parmezán, tymián, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu premiešame.
Formu na muffiny vymažeme maslom a do každého otvoru navrstvíme plátky zemiakov tak, aby mierne presahovali cez okraj formy. Posypeme korením.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 60 minút pri teplote 190 stupňov. Necháme vychladnúť a pred servírovaním môžeme posypať ešte trochou syra a tymiánom.
Špirále zo zemiakového cesta
Jednoduché zemiakové cesto len navrstvíte do cukrárenského vrecka a dávkujete do rozpáleného oleja. Pozrite sa, ako jednoducho môžete túto vytvoriť!The YouTube ID of </p> <div class="bd-video-shortcode">The YouTube ID of "waTtsCInMj4" is invalid.is invalid.
Zemiakovo-slaninové kvety
Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky. Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady. Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.
Zemiaková kaša v tvare prasiatka
Nie je na tom nič zložité. Stačí len zemiakovú kašu – dostatočne hustú, vytvarovať do podoby prasiatka. Originálny nápad, ktorý určite ocenia hlavne deti.
Plnené košíčky zo zemiakovej kaše
Potrebujeme:
450 g zemiakovej kaše (pripravenej zo zemiakov a masla, alebo smotany)
200 g mletého kuracieho mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1 vajce
2-3 lyžice múky
70 g tvrdého syra
Postup:
Do zemiakovej kaše pridáme vajcia, múku a soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kuracie mäso, cesnak a opražíme.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Zemiakovú zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a vytvárame na plechu tvar košíkov. Potom do každého navrstvíme 1 lyžicu zmesi.
Takto naplnené košíky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Strapaté zemiaky
Potrebujeme:
4 väčšie zemiaky
Olivový olej
3 lyžice masla
1 lyžicu zelenej cibuľky najemno nakrájanej
Soľ, čierne mleté korenie
½ šálky strúhaného syra
½ šálky mlieka alebo sladkej smotany
1 žĺtok
Roztopené maslo na potretie
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a vysušíme. Preložíme na pelch vystlaný fóliou, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 60 minút.
Keď sú zemiaky upečené, odrežeme hornú časť a vnútro každého zemiaku vyberieme lyžicou – tak aby sme nepoškodili šupu. V miske zmiešame vnútro zemiakov s maslom, cibuľkou, okoreníme a osolíme. Nakoniec vmiešame syr, mlieko a žĺtok.
Do vnútra zemiakov najskôr vložíme vrchnú odrezanú časť a zatlačíme vidličkou (viď video návod) a do každého zemiaku navrstvíme náplň. Nakoniec upravíme vzhľad zemiakov vidličkou – dodáme im tak hravú – strapatú podobu.
Potrieme roztopeným maslom a môžeme posypať obľúbeným korením. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20-30 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý.
Zemiakové košíčky
Potrebujeme:
Šálka = 200 ml
¾ šálky olivového oleja rozdeleného na polovicu
3 vajcia
1 lyžičku soli
½ lyžičky čierneho mletého korenia
6 väčších zemiakov
2 lyžice hladkej múky
1 veľkú cibuľu
Postup:
Rúru nastavte na 210 stupňov. Do formy na muffiny rovnomerne rozdelíme 1/2 olivového oleja a vložíme do rúry, aby sa olej rozpálil.
Vajcia rozšľaháme so soľou a korením. Dobre premiešame a odložíme bokom.
Zvyšný olej nalejeme do kastrólika a zohrajeme na miernom plameni.
Zemiaky aj cibuľu nastrúhame na strúhadle, pridáme múku, vaječnú zmes a horúci olej zo sporáka. Dôkladne premiešame.
Horúcu formu s olejom vyberieme z rúry a naplníme zemiakovo-cibuľovou zmesou.
Vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 210 stupňov približne 1 hodinu.
Zemiakové rolky so syrom
Potrebujeme:
5 stredne veľkých uvarených zemiakov
2 vajcia
100 g strúhanky
100 g syra nakrájaného na prúžky
Olej
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode, necháme vychladnúť a nastrúhame na strúhadle.
Dochutíme soľou, korením a spracujeme na jednotnú hmotu. Zo zemiakov tvarujeme mokrými rukami menšie placky, do ktorých stredu vložíme 1 pásik syra a zabalíme.
Každý kúsok obalíme v rozšľahanom vajíčku a v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista.
Prebytočný tuk odstránime papierovým obrúskom, podávame teplé alebo studené.
Ďalšie podarené nápady, ako servírovať zemiaky