Oriešky ku Vianociam jednoducho patria a tento rok sme sa do ich prípravy pustili v predvečer druhej adventnej nedele. Toto orechové pečivko robíme podľa starého receptu už celé roky. Oriešky sú výborné, lahodné a ľahko ich vyberiete z formičiek. Naplňte ich čím len chcete – maslovým krémom, pudingovým, alebo obyčajnou Nutellou. Je to len vás! :-)
Reňa H.
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky
150 g masla alebo hery
130 g mletých orechov
1 vajce
100 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Všetky prísady zmiešame (maslo by malo byť zmäknuté) a vypracujeme jednotné cesto. Z cesto môžeme pracovať hneď, základom je dobre si vymastiť formičky na pečenie tukom, prípadne aj vysypať hrubou múkou. Cesto dobre vtlačíme do vnútra formičiek a prstami vytvarujeme tak, aby bola v strede priehlbinka. Uložíme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 na 10-13 minút – každá rúra však pečie inak, preto oriešky radšej sledujte a vyberte, keď budú zlatohnedé.
Oriešky vyberieme z rúry a čím skôr ich vyklepkáme z formičiek. Stačí jemne poklepkať vareškou, ide to jednoducho, pozrite sa :-):
Foto: tjn