7 trikov ako dokonale a rýchlo vyčistiť pripálené hrnce, panvice či plechy!

Už sa to určite stalo každému z nás, stačí malá chvíľka nepozornosti a na dne hrnca sa objaví nepríjemná pripálenina. V prvej chvíli si okamžite predstavíme, ako dlho budeme tento nepekný pozostatok varenia odstraňovať. Tomu je však koniec! Ukážeme vám, ako očistiť pripálené hrnce, panvice či plechy na pečenie rýchlo, jednoducho a bez zdĺhavého odmáčania.

1.

Potrebujeme:

Vodu

Ocot

Postup:

Zmes vody a octu nalejme do pripáleného hrnca, preložíme na plameň a po uplynutí niekoľkých minút môžeme vidieť, že pripálené zvyšky sa zo stien postupne začínajú uvoľňovať. Vezmeme drevenú varešku a zvyšky ľahko odstránime. Následne hrniec klasicky umyjeme saponátom.

2.

Tento spôsob je veľmi účinný aj v prípade starších alebo veľmi odolných pripálených povrchov. Množstvo octu a jedlej sódy môže variovať v závislosti od veľkosti pripálenej plochy.

Potrebujeme:

Ocot

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jedlú sódu

Vodu

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu tak, aby pokrývala pripálenú plochu. Pridáme šálku octu. Hrniec preložíme na plameň a privedieme k varu. Po chvíli sa pripálené zvyšky začnú uvoľňovať.

Hrniec zložíme z plameňa a do octovej zmesi pridáme 2-3 lyžice sódy. Necháme pôsobiť niekoľko minút a potom celú zmes z hrnca vylejeme.

Vezmeme hubku a hrniec vydrhneme drsnejšou stranou hubky (30-45 sekúnd by malo celkom stačiť). Ak sa škvrny ani teraz nedajú ľahko odstrániť, môžeme znečistený povrch posypať ešte trochou jedlej sódy, ktorá nám čistenie uľahčí. Hrniec dôkladne opláchneme a môžeme vidieť, že je čistý a žiarivý ako nový!

3.

Tento spôsob je vskutku netradičný, ale ako uvidíte na videu, funguje skutočne výborne. Všetko, čo naň potrebujete je trocha vody a niekoľko kociek cukru, ktorými znečistený povrch „vydrhnete“ Výsledok stojí za to, ale nie je vhodný napríklad na teflónové povrchy.

4.

clean burnt frying pans

Tento postup je vynikajúci na čistenie pripálených zvyškov z nerezových povrchov.

Potrebujeme:

1-2 lyžice saponátu

Jedlú sódu

Vodu

Postup:

Do pripálenej panvice alebo hrnca nalejeme saponát a povrch posypeme jednou sódou – tak, aby pokrývala pripálenú plochu. Do panvice napustíme vodu a preložíme na plameň. Privedieme k varu a necháme variť niekoľko minút. Zložíme z plameňa a tekutinu vylejeme. Panvicu opláchneme a zvyšky vyčistíme drsnejšou stranou hubky.

5.

Ak nemáte poruke prípravky na čistenie z obchodu  nezúfajte. S pripálenými zvyškami vám môže pomôcť aj obyčajný citrón.

Potrebujeme:

2-3 citróny

Vodu

Plastovú alebo drevenú varešku

Postup:

Do pripálenej panvice alebo hrnca napustíme vodu. Citróny rozkrojíme na polovice a vložíme ich do panvice. Preložíme na plameň a privedieme k varu. Zmes necháme niekoľko minút variť, potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Pripálené zvyšky potom jednoducho odstránime vareškou a umyjeme.

6.

Miracle Cleaner

Plechy na pečenie častým používaním strácajú lesk. Okrem toho nás vedia poriadne potrápiť aj pripálené zvyšky dobrôt, ktoré sa dajú len veľmi ťažko odstrániť a často pri snahe vyčistiť ich, poškodíme aj povrch plechu. Tomu je koniec. Stačí zmiešať ¼ šálky jedlej sódy a trochu peroxidu vodíka tak, aby vznikla konzistencia pasty. Pastu nanášame kruhovitými pohybmi na povrch plechu. Necháme pôsobiť 2-3 hodiny a opláchneme. Plech je opäť ako nový!

Poznámka: ak nechcete použiť peroxid vodíka, môžete ho nahradiť obyčajnou vodou.

Ďalšie skvelé triky v kuchyni, ktoré vám uľahčia život, nájdete TU!

7.

Vedeli ste, že obľúbený nápoj nemusí byť len na osvieženie, ale perfektne sa hodí aj na čistenie pripálených riadov? Tento postup je síce o niečo dlhší, ale skutočne funguje. Ak teda nemáte po ruke žiadnu inú metódu, môžete použiť práve túto.

Potrebujeme:

Coca-Colu

Drevenú varešku

Postup:

Coca-Colu nalejeme na pripálenú povrch a necháme pôsobiť, kým sa pripálené zvyšky nezačnú uvoľňovať. Potom zvyšky jemne zoškrábeme vareškou a klasicky umyjeme.

 

Picture of Janka

Janka

Rada pripravujem chutné a zdravé recepty. Najlepšie prísady sú tie,, ktoré si vypestujete vo svojej záhradke.

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.