Naše babičky dokázali za lacný peniaz vykúzliť hody pre celú rodinu. Tieto recepty sa vám určite budú hodiť aj dnes!
Babičkina fazuľačka
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Dokonalé parené buchty za pár drobných
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
½ kocky čerstvého droždia
1 lyžičku soli
1 vajce
200 ml vlažnej vody
Náplň:
Čokoľvek máte radi: Lekvár, ovocie alebo karamelové cukríky krowky – ja dávam polovicu cukríka na jednu buchtu
Postup:
Do misky nalejeme časť vody a rozdrobíme do nej kvasnice, keď sa začnú roztekať, hneď zasypeme trochou múky, pridáme zvyšnú vodu, vajce a dobre premiešame.
Postupne do zmesi pridávame múku so soľou a miešame tak, že vypracujeme hladké, pružné cesto. Cesto klasicky prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na tenší plát a vykrajujeme z neho pomocou pohára kruhy. Do stredu navrstvíme náplň a v dlaniach vyformujeme do tvaru guľôčky. Keď máme všetky buchty hotové, prikryjeme ich ešte na 10 minút utierkou a necháme podkysnúť.
Ja naparujem na utierke – do hrnca nalejeme vodu a na vrch upevníme utierku pomocou gumičky. Na utierku dáme buchty a prikryjeme pokrievkou. Varíme na pare 10 minút. Buchty vyberieme z pary, prepichneme špáradlom a môžeme podávať.
Lacné pagáče zo zvyšných zemiakov
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
100 ml oleja
350 ml mlieka
2 žĺtky
1 lyžicu kr. cukru
¾ kocky droždia
1 lyžičku soli
Na náplň:
150-200 g zemiakov
100-120 g masla
1 vajce na potretie
Postup:
V miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a rozdrobeným droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom pridáme obe múky, soľ, olej a nakoniec aj žĺtky. Vareškou premiešame hmotu,a by sa prísady spojili. Zakryjeme utierkou a necháme niekoľko minút odpočívať – asi 7-10 minút. Potom cesto dôkladne vymiesime, opäť prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a dobre osolíme – ak vám zvýšili zemiaky od obeda, máte o to menej práce. :-)
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trochu premiesiem a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto navrstvíme strúhané zemiaky, nahrubo nastrúhané maslo, preložíme na polovicu a necháme 15 minút podkysnúť. Potom rozvaľkáme a celý postup ešte 2 x zopakujeme – celkovo 3x.
Nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho pohárom jednotlivé pagáčiky. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme necháme ešte pod utierkou podykysnúť.
Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne sezamom či rascou a pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Teplota pečenia 190-200 stupňov.
Smotanová omáčka na kyselo
Potrebujeme:
500 g húb
1 lyžicu bravčovej masti
2 guličky nového celého korenia
1 cibuľu
Soľ, korenie a špetku cukru
2 lyžice hladkej múky
1 téglik smotany na šľahanie
Ocot – asi 3-4 lyžičky
1 bobkový list
Postup:
Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.
Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameńa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Pečené zemiaky s cesnako
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.
Žobrácke placky z kapusty
Potrebujeme:
10 väčších listov novej kapusty
2-3 vajcia
Štipku soli
Hladkú múku
Strúhanku
Olej na vyprážanie
Postup:
Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku.
Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť.
Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke.
Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista.
Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou.
Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.
Polievka so zemiakovými knedličkami
Potrebujeme:
Na polievku:
1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)
1 veľkú cibuľku
2 strúčiky cesnaku ošúpané
Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky
1 koreň petržlenu (očistený)
1/3 koreňa zeleru
2 mrkvy (očistené)
Soľ
Na knedličky:
Soľ
Mleté korenie
Petržlenovú vňať
1 vaječný žĺtok
20 g masla
50 g múky
4 varené zemiaky
Postup:
Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.
Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.
Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.
Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom
Potrebujeme:
6 plátkov slaninky
1 cibuľu nasekanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky
1 lyžicu soli
1 lyžičku čierneho mletého korenia
1/2 lyžičky cibuľového prášku
½ lyžičky cesnakového prášku
1/8 lyžičky červenej papriky
Postup:
Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.
Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.
Môžeme podávať okamžite.
Sedliacka pizza
Potrebujeme:
5 zemiakov
4 klobásy alebo párky
2 vajcia
100 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korene podľa chuti
Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.
Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.
Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Bleskový slaný koláč
Potrebujeme:
250 ml jogurtu
150 g hladkej múky
2 vajcia
200 g strúhaného syra
200 g klobásy (príp. salámy, párkov) nakrájanej na plátky
1 lyžička prášku do pečiva
Soľ a korenie podľa chuti
Ďalej budeme potrebovať:
Formu na pečenie s rozmermi 25 x 25 cm
Postup:
V miske zmiešame vajcia s jogurtom, soľou a korením. Vymiešame hladké cesto, do ktorého postupne pridáme múku s práškom do pečiva. Do cesta nakoniec pridáme syr a kúsky klobásy.
Cesto vlejeme do vymastenej formy na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.
Polievka a hlavný chod v jednom: Bohatá polievka s mäsovými guľkami
Potrebujeme:
300 g mletého bravčového mäsa
200 g údenej šunky
300 g mix polievkovej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol…)
150 g zemiakov nakrájaných nadrobno
100 g cibule nakrájanej nadrobno
2 rožky
2 vajcia + trochu mlieka na namočenie
2 lyžice oleja
2 šálky kyslej smotany
Soľ, korenie, bobkový list, nové celé korenie…
Postup:
Rožky nakrájame, zalejeme mliekom a necháme chvíľu nasiaknúť. Potom vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu.
Do tejto zmesi pridáme aj soľ, korenie, vajcia a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme menšie guľôčky – karbonátky.
V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu, pridáme šunku, polievkovú zeleninu, soľ a koreniny a krátko spolu restujeme. Zmes zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom alebo vodou v ktorej rozpustíme bujón.
Keď zelenina začne mäknúť, pridáme zemiaky a mäsové guličky. Varíme, kým mäso nie je hotové.
Polievku podávame s kyslou smotanou.
Párky v zemiakovom kožúšku
Potrebujeme:
700 g zemiakov
4 ks párkov
1 lyžicu hladkej múky
150 g stúhaného syra (ideálne parmezánu)
Soľ, oregano, čierne korenie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode. Zemiaky nevaríme viac ako 8 minút, aby sa príliš nerozvarili.
Zemiaky nastrúhame, pridáme syr, múku, soľ a koreniny.
Párky nakrájame na tretiny – špičky odstránime.
Do dlane vezmeme 1 lyžicu zemiakovej zmesi a zabalíme do nej párok. Vznikne nám tvar perfektnej krokety.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. To je všetko, chrumkavé plnené krokety sú pripravené.
Bleskový šalát so šunkou
Potrebujeme:
300 g paradajok
200 g šunky
1 plechovku sterilizovaného hrášku (môžeme nahradiť uhorkami)
150 g tvrdého syra
Soľ a korenie
2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany
Postup:
Paradajky a šunku nakrájame na menšie kúsky. Hrach scedíme z nálevu a syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Všetky ingrediencie zmiešame v miske a dochutíme soľou a majonézou (príp. kyslou smotanou). Môžeme tiež pridať korenie podľa chuti, alebo zelené bylinky nasekané najemno.
K šalátiku sú tiež vynikajúce domáce krutóny pripravené z chleba, ktorý nasucho opražíme na panvici.
Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
2 ks kuracích pŕs
2 šálky kyslej smotany
200 g strúhaného syra
6 strúčikov cesnaku
Bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Zemiaky s klobáskou
Potrebujeme:
1 kg nových zemiakov
4 – 5 menších cibúľ
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Sušený majorán
2 strúčiky cesnaku
50 ml oleja
300 g klobásy
Najemno nasekané čerstvé bylinky
Malú plechovku sterilizovanej kukurice
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Rovnako ošúpeme a nakrájame aj cibuľu.
Preložíme na plech, pokvapkáme olejom a posypeme soľou a koreninami. Premiesime rukami, aby sa olej a koreniny dostali všade. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Nakoniec pridáme klobásu nakrájanú na kolieska, nakrájaný cesnak, scedenú kukuricu a bylinky. Pečieme ešte 15 – 20 minút.
Koláčiky zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
5 krajcov starého chlebíka
4 vajcia
2 strúčiky cesnkau
2 šálky kyslej smotany
250 g mozzarelly
Soľ a čierne korenie
Postup:
Chlebík nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame 4 vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a nastrúhanú mozzarellu. Ochutíme soľou, korením a pridáme kúsky chleba.
Formu na muffiny vymastíme maslom a chlebovo-vajíčkovú zmes navrstvíme do otvorov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.
Falošné rezne z kapsuty
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
3 vajcia
Strúhanku
Slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.
Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.
Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.
Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.
Placky zo zvyšnej zemiakovej kaše
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej kaše
3 šálky postrúhaného syra
1 vajce
3 lyžice jarnej cibuľky
3 lyžice hladkej múky + ½ šálky hladkej múky na obaľovanie
Olej na vyprážanie
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame kašu, vajíčko, syr, nasekanú jarnú cibuľku a 3 lyžice múky.
Poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom zmes rozdelíme na 12 porcií – najskôr vytvoríme guľôčky a potom placky hrubé cca 1 centimeter).
Pripravené placky opatrene obalíme v zvyšnej hladkej múke. Na panvici rozohrejeme olej a postupne vypražíme všetky placky, kým nie sú na povrchu krásne zlatisté a chrumkavé.
Servírujeme s kyslou smotanou a jarnou cibuľkou.
Rýchly šalát so šunkou
Potrebujeme:
½ hálavky ľadového šalátu
250 g údenej krkovičky
250 g šunky
250 g tvrdého syru nastrúhaného
250 ml kyslej smotany
100 ml majonézy
1 lyžičku práškového cukru
1 malú plechovku kukurice
Postup:
Šalát, krkovičku, šunku a syr nakrájame na tenké plátky a dobre premiešame. Kukuricu scedíme a pridám k nakrájaným prísadám.
Kyslú smotanu zmiešame s majonézou a cukrom. Zmes zmiešame s ostatnými prísadami a šalát je pripravený.
Podávame vychladený.
BLeskové lasagne zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
1 bochník chleba nakrájaný na plátky (príp. 1 balenie toastového chleba)
250 ml sladkej smotany
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
500 g mozzarelly nakrájanej na plátky
500 g šunky nakrájanej na plátky
200-250 g rajčinovú omáčku na cestoviny (príp. paradajkový pretlak)
Syr na posypanie
Postup:
Na troške oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom pridáme paradajkovú omáčku. Keď hmota začne vrieť pridáme smotanu a dôkladne premiešame. Za stáleho miešanie necháme zovrieť a odstavíme.
Plech na pečenie potrieme troškou oleja alebo vymastíme maslom. Potom na dno poukladáme kúsky chleba, z ktorého sme odrezali kôrku a začíname vrstviť. Najskôr na chlieb navrstvíme paradajkovo-smotanovú omáčku, šunku, mozzarellu a následne opäť vrstvu chleba. Postup opakujeme, kým neminieme všetky ingrediencie.
Poslednú vrstvu našich lasagní tvorí strúhaný syr. Takto pripravené lasagne vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov, niekoľko minút, kým sa syr nerozpustí a povrch lasagní nezíska zlatistý nádych.
Cibuľové placky
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
150 g šunky nakrájanej nadrobno alebo nastrúhanej
100 g hladkej múky
50-70 g strúhaného syra
1 vajce
100 ml kefíru, mlieku alebo kyslej smotany
1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo nakrájaný nadrobno)
1 lyžicu nadrobno nasekanej pažítky
Soľ a korenie podľa chuti
Sušený tymián
Olej
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame vo väčšej miske. Malo by nám vzniknúť cesto s podobnou konzistenciu ako cesto na lievance, ak sa vám zdá príliš tekuté alebo naopak hutné, pridajte viac múky alebo mlieka.
Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu jednotlivé placky. Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Cestoviny s klobásou syrom a paradajkami
Potrebujeme:
220 g ľubovoľných cestovín
300 g klobásy nakrájanej na plátky
2 paradajky
100 g tvrdého syra strúhaného
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku
½ šálky mlieka
2 šálky kuracieho vývaru
2 lyžice rastlinného oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Na rastlinnom oleji osmažíme cibuľu. K cibuli pridáme klobásu a cesnak, nakrájaný nadrobno.
Paradajky ošúpeme (najskôr šupu narežeme, potom zalejeme vriacou vodou a následne ľahko ošúpeme). Ošúpané paradajky nakrájame na kúsky a pridáme na panvicu ku klobáse a cibuli.
Nakoniec do panvice nalejeme mlieko, vývar a pridáme nevarené cestoviny, soľ a korenie. Varíme 12-14 minút, alebo kým cestoviny nie sú pripravené Al dente.
Nakoniec posypeme syrom, čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Kuracia pečienka s cibuľou a zemiakmi
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g kuracích pečienok
100 g slaninky nakrájanej na kocky
2 veľké cibule
1 pálivú papriku (môžete nahradiť chilli korením, alebo iným pálivým korením)
Soľ, čierne korenie, majoránku, červenú papriku
2 lyžice bravčovej masti alebo oleja
Postup:
Kuracie pečienky očistíme, umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, slaninku na kocky. Ak používame pálivú papričku, nakrájame ju nadrobno a zbavíme semienok.
Na panvici opražíme slaninku, potom pridáme cibuľu a keď začne hnednúť, pridáme pečienky, soľ a koreniny. Keď je pečienka orestovaná pridáme pálivú papriku a necháme ešte 2-3 minúty restovať tak, aby bola pečienka dostatočne opečená.
Zemiaky nakrájame na plátky a uvaríme vo vode. Zemiaky môžeme podávať varené alebo opražiť dochrumkava na bravčovej masti.
Pôstne placky z kefíru
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1 šálku kefíru
2 vajcia
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
½ lyžičky jedlej sódy
1 a ½ lyžičky oleja
300 g strúhaného syra
Na potretie:
Cesnak
Pre menej „pôstnu“ verziu môžeme použiť na potretie aj maslo. :-)
Postup:
V miske rozšľaháme 1 vajce s kefírom, soľou, cukrom a olejom.
2 šálky múky a jedlú sódu pridáme do tekutej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Do cesta postupne zapracujeme aj zvyšnú múku. Cesto necháme 15-20 minút odpočívať prikryté utierkou.
Cesto rozdelíme na 9 častí a každú rozvaľkáme do tvaru okrúhlej placky. Do stredu každej placky navrstvíme náplň – strúhaný syr zmiešaný s vajíčkom- zavinieme a opäť opatrne rozvaľkáme do tvaru placky.
Opekáme na suchej panvici z oboch strán, kým povrch nie je zlatistý (podobne ako lokše).
Potrieme cesnakom a môžeme podávať. Vynikajúco chutia s kyslou smotanou a keď budete mať chuť na menej pôstnu verziu, potrite maslom a vychutnajte si tú skvelú chuť!
Večera „Čo chladnička dala“
Potrebujeme:
200 g ľubovoľných cestovín
200 g šunky (príp. klobásy, slaniny…)
100 g strúhaného syru
250 ml mlieka
250 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na vymastenie plechu
Postup:
Formu na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom a vložíme do nej cestoviny, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mlieko zmiešame s vodou (prípadne osolíme) a zmesou zalejeme cestoviny. Potom navrstvíme nakrájanú šunku a nakoniec posypeme syrom.
Plech zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme 30 minút pri teplote 200 stupňov. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 15 minút.
Pred podávaním môžeme ozdobiť zelenými bylinkami podľa vlastnej chuti.