13 top receptov na dokonalé medové dezerty: Budú ozdobou vašich sviatočných stolov aj každej oslavy!

Najlepšie medové dezerty, ktoré na sviatočnom stole nemôžu chýbať.

Med – tekuté zlato, ktoré dokáže každý dezert dotiahnuť do dokonalosti. Prirpavili sme si pre vás niečo špeciálne, najlepšie dezerty s medom, ktoré môžete vyskúšať už na tieto sviatky. Určite si zamilujte každý z týchto dezertov.

Orechovo-medové hniezda

Medovo-orechové slimáky so škoricou a výbornou náplňou: Kto neochutná, môže ľutovať, sú výborné!

Potrebujeme:

5 vajec

1 lyžicu medu

1 šálku polohrubej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

½ šálky kr. cukru

Vanilkovú arómu

Na krém:

1 plechovku karamelového Salka

Na vrch:

Mleté orechy zmiešané s mletou škoricou

Postup:

Rúru zapneme na 180 stupňov a plech vystelieme mastným papierom na pečenie.

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Vmiešame med a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoneic primiešame aj vanilku.

Cesto rovnomerne navrstvíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-15 stupňov.

Upečený plát potrieme karamelovým salkom (aby bolo ešte hustejšie, môžete ho ušľahať s maslom – cca 150 g masla) Časť krému odložíme bokom. Cesto pevne zrolujeme a vrch potrieme zvyšným salkom. Nakrájame na menšie kúsky (pásiky) a tie obalíme v zmesi orechov a škorice. Ak chcete , aby boli orechy ešte chutnejšie, krátko ich opražte na suchej panvici. Budú voňavejšie a omnoho chutnejšie.

Medový krémeš

Potrebujeme:

Na cesto:

2 vajcia

3 lyžice kr. cukru

4 lyžice medu

50 g masla

450 g hladkej múky

7 lyžíc mlieka

1 lyžička jedlej sódy

2 lyžice kakaového prášku

2 lyžice masla

Na krém:

2 bal. vanilkového pudingu

700 ml mlieka

250 g masla

200 g prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

Bielkové poleva:

1 bielok

1-2 lyžičky šťavy z citrónu

200 g práškového cukru

Postup:

Z mlieka, cukru a pudingových práškov si uvaríme puding. Necháme vychladnúť a potom doň vmiešame po lyžičkách našľahané maslo.  Z krému odoberieme 1/3 a primiešame do nej kakao.

Nad parou si vymiešame vajcia s maslom, sódou a 5 lyžicami mlieka. Pridáme aj med a šľaháme do peny. Potom zložíme z pary a vmiešame múku. Cesto rozdeíme na dve polovice. Do jednej vmiešame 2 lyžice mlieka a 2 lyžice kakaaového prášku. Môžeme upiecť 2 väčšie pláty cesta, alebo 4 menšie. Ak zvolíte 2 pláty cesta, potom ich stačí prekrojiť. Každý plát by mal mať rozmeri asi 25×35 minút. Každý plát pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov 10 minút.

Bielok vymiešame vareškou s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Dáme do chaldničky stuhnúť.

Teraz už stačí len poskladať – tmavý plát cesta, naň bledý krém, bledý plát cesta, tmavý krém, bledé cesto, bledý krém a nakoniec tmavý plát. Posledným krokom je potrieť vrch zákusku polevou. Krémeš dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.

Nepečená medová torta, ktorá chutí ako zmrzlina

Potrebujeme:

Na základ:

300 g rozdrvených grahamových sušienok

2 lyžice nesladeného kakaového prášku

50 g rozpusteného masla

1 lyžička medu

200 ml mlieka

Tvarohová vrstva:

250 g odtučneného tvarohu

250 ml smotany na šľahanie

Kôru a šťavu z jedného menšieho citróna

1-2 lyžice medu

Vanilková vrstva:

2 bal. vanilkového pudingu

600 ml mlieka

200 ml kyslej smotany

1-2 lyžice medu

Vrch:

200 ml smotany na šľahanie

1 lyžičku vanilkovej arómy (príp. vanilkový lusk)

2 lyžičky medu (prípadne podľa chuti a toho, ako sladíte)

Postup:

Najskôr si pripravíme puding z pudingových práškov a mlieka. Do hotového pudingu vmiešame med a do vychladnutého pudingu vmiešame kyslú smotanu.

Základ torty vytvoríme spojením sušienkovej drte, kakového prášku, mlieka, rozpusteného masla a sladidla. Cesto by malo byť podobnú konzistenciu ako základ na cheescake. Cesto vtlačíme na dno tortovej formy s priemerom 28 cm, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.

Tvaroh roztlačíme vidličkou, zmiešame so sladidlom a citrónovou kôrou. Primiešame ušľahanú šľahačku. Kak sa vám krém zdá príliš málo sladký, stačí ejdnoducho pridať sviac sladidla. Tvarohovú vrstvu navrstvíme na sušienkové cesto, uhladíme a pokračujeme vanilkovou pudingovou vrstvou.

Nakoniec si ušľaháme šľahačku, spolu s vanilkou a sladidlom. Navrstvíme na vrch torty, uhladíme a vložíme do chladničky vychladnúť.

Pred podávaním posypeme kakaom.

Perfektné medovníky – hneď mäkké

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Dlho hľadaný recept na najlepšie medovníky pod slnkom: Zaručene hneď mäkké!

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 g práškového cukru

150 g masla

3 vajcia

6 lyžíc medu

1 lyžičku sódy bikarbóny

1 lyžičku mletej škorice

1 lyžičku korenia do perníka

1-2 lyžice kakaa

Na vymastenie plechu maslo

Na potretie po upečení 1 vajce

Postup:

Všetky prísady by mali mať rovnakú teplotu (teda hlavne maslo a vajcia). Všetko zmiešame dohromady – cesto je poriadne lepivé, netreba sa toho báť. Keď cesto spracujeme dohromady, je dobré dať ho na chvíľu stuhnúť do chladu (pokojne aj na balkón), aj keď v recepte sa píše, že sa s cestom môže pracovať hneď.

Cesto rozvaľkáme natenko (na hrúbku asi 3 mm, tieto na obrázku sú o niečo hrubšie) a vykrajujeme jednotlivé kúsky. Uložíme na plech vymastený maslom a pečieme pri teplote 200 stupňov len 4-5 minút. Rúra musí byť samozrejme dobre vyhriata. Ešte horúce medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.

Ja po vychladnutí a ozdobení skladujeme v plechovej dóze a dávam medzi ne jabĺčko. To mi radila ešte babička. Medovníčky sú však krásne mäkučké hneď po upečení!

Medové rezy so Salko krémom

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Fenomenálne medové rezy s orechmi a neprekonateľným Salko krémom!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

½ šálky cukru

1 bal. vanilkového cukru

1a ½ lyžičky jedlej sódy

200 g masla

2 lyžice medu

1 vajce

Na smotanový krém:

500 ml mlieka

40 g smotanového pudingu v prášku

100-150 g zmäknutého masla

Salkový krém:

1 plechovku karamelového salka

200 g zmäknutého masla

Na vrch:

140 g nasekaných orechov (vlašské, kešu, arašidy)

50 g čokolády na varenie

2 lyžičky rastlinného oleja

Postup:

Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vymastíme maslom. Rúru nahrejme na 180 stupňov.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, jedlou sódou a nakrájaným studeným maslom. Zmiešame a miešame, kým nám nevznikne drobivá zmes.

Potom pridáme med, vajce a vymiesime tuhšie pružné cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, prvú navrstvíme na plech a prstami roztlačíme tak, aby sedel na pripravený plech.

Pečieme asi 6-7 minút pri teplote 180 stupňov. Takto upečieme každé cesto. Všetky pláty cesta necháme vychladnúť.

Na prvý krém uvaríme z mlieka, cukru a pudingového prášku puding. Necháme vychladnúť a potom do pudingu vmiešame našľahané maslo.

Na druhý krém zmiešame karamelové salko s našľahaným maslom.  Šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja do jednotného krému.

Na prvý plát cesta navrstvíme smotanový krém, prikryjeme druhým plátom. Navrstvíme 3/4 karamelového krému, posledný plát cesta, zvyšok karamelového krému a pospyeme orechmi. Čokoládu rozpustíme s olejom a pokvapkáme vrch zákuska.

Ruské medové rezy s kyslou smotanou

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ruské medové rezy s kyslou smotanou

Potrebujeme:

Cesto:

3 vajcia

190 g masla

3 lyžice medu

1 hrnček kr. cukru

2 lyžičky jedlej sódy

Hladkú múku – pridávame podľa potreby

Náplň:

3 hrnčeky kyslej smotany – čo najhustejšej

2 hrnčeky kr. cukru

Postup:

Vajcia preložíme do vodného kúpeľa s cukrom a ušľaháme do peny.

Med a maslo rozpustíme v inom hrnci a keď je zmes tekutá, slabým prúdom ju opatrne primiešame do nadýchanej vaječnej hmoty. Nakoniec primiešame aj sódu a zložíme z plameňa.

Do cesta pridávame postupne hladkú múku tak, aby sme vypracovali mäkké jednotné cesto. Ktoré je tvárne, flexibilné a dobre sa s ním pracuje.

Cesto rozdelíme na 4 časti a každú rozvaľkáme na plát, preložíme na papier na pečenie a pečieme na obrátenom plechu. Každý plát pečieme pri teplote 180 stupňov len pár minút, aby cesto príliš nezhnedlo.

Všetky pláty cesta necháme vychladnúť a kraje zarovnáme pomocou noža. Nepravidelné odrezky popučíme a použijeme ako posýpku na vrch zákusku.

Metličkou ušľaháme smotanu s cukrom a túto hmotu natierame striedavo medzi pláty cesta. Na vrch navrstvíme zvyšný krém a posypeme posýpkou z medového cesta. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Mliečne rezy s medom

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Dokonalé mliečne rezy bez éčok: Ak chcete niečo lepšie, ako mliečne tyčinky z obchodu, vyskúšajte toto!

Potrebujeme:

350 g polohrubej múky

50 g zmäknutého masla

200 g práškového cukru

2 vajcia

2 lyžice medu

1-2 lyžice kakaa

1 lyžičku jedlej sódy

Krém:

900 ml mlieka

3 bal. vanilkového pudingu

200 g práškového cukru

100 g masla

Med podľa chuti

Na vrch:

Horkú čokoládu

Maslo alebo olej

Postup:

Z mlieka a pudingových práškov uvaríme puding. Maslo našľaháme s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu. Ak sa vám výsledný krém zdá menej sladký, doslaďte medom.

V miske spracujeme všetky prísady na cesto – cesto by malo byť hutné a pevné, ak sa nám zdá riedke, jednoducho pridáme viac múky.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik a uložíme na plech vystlaný papierom (rozmery plechu 30×35 cm). Každý plát pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút.

Cesto necháme vychladnúť a medzi pláty jednoducho navrstvíme krém. Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom alebo olejom a prelejeme cez vrch dezertu. Necháme stuhnúť, nakrájame a môžeme podávať.

Poznámka: Ak chcete krém vylepšiť a ozvláštniť, pridajte doň jemný tvaroh alebo kyslú smotanu. Výsledok je ešte krémovejší a chutnejší. Tiež zvyknem pridať zopár kvapiek vanilkovej arómy, neváhajte experimentovať, nemôžete sa pomýliť.

Jablkovo-medový koláč

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g masla alebo margarínu

3 lyžice cukru

3 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice studenej vody

Štipku soli

½ bal. prášku do pečiva

Náplň:

800 g ošúpaných a nakrájaných na malé kúsky

1 citrón

1 lyžičku mletej škorice

2 lyžice medu

1 bal. vanilkového pudingu

3 lyžice marhuľového džemu

Na vrch:

1 lyžicu marhuľového džemu

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie. Necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné prísady.

Jablká preložíme na vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru, škoricu, med a necháme rozvariť.

Potom zložíme z plameňa a vmiešame pudingový prášok a džem. (Puding sa v rúre uvarí v rozvarenej jablkovej zmesi).

Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a dno aj strany formy pokryjeme cestom. Časť cesta odložíme bokom na vytvorenie mriežky na vrch.

Vychladenú jablkovú náplň navrstvíme na cesto a vrch pokryjeme pruhmi cesta čo najhustejšie (aby boli čo najmenšie medzery).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 40 minút. V polovici pečenia som formu prikryla alobalom.

Na ešte horúci koláč navrstvíme džem a necháme vychladnúť.

 

Medové pokušenie

Potrebujeme:

1 lyžicu kakaového prášku

2 lyžice medu

2 vajcia

150 g práškového cukru

50 g masla

1 lyžičku jedlej sódy

400 g hladkej múky

Krém:

3 bal. vanilkového pudingu

1 liter mlieka

250 g masla

4 bal. vanilkového cukru

150 g práškového cukru

Do krému:

200 g detských piškótam

200 ml mlieka

1 lyžicu rumu

1 lyžičku rumovej arómy

Na vrch:

200 g práškového cukru

20 g kakaa

Lyžicu masla

3 lyžice teplej vody

Postup:

V miske zmiešame kakaový prášok, med, vajcia, práškový cukor, maslo a sódu. Miešame nad parou po dobu 5 minút. Potom zložíme z plameňa a pridáme múku – vymiešame jednotné hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto rozdelím na dve polovice, každú rozvaľkáme, preložíme na plech vystlaný papierom s rozmermi 35×35 cm, popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 stupňov len pár minút. Cesto sledujeme a dávame pozor, aby sme ho neprepiekli – bude vysušené.

Z mlieka, pudingových práškov a vanilkových cukrov uvaríme hustý puding – necháme vychladnúť. Maslo ušľaháme s práškovým cukorm a po lyžičkách vmiešame do pudingu.

½ krému navrstvíme na jeden medový plát cesta. Piškóty krátko namočíme do mlieka zmiešaného s rumom, rumovou arómov a uložíme na krém. Prikryjeme druhou časťou krému a opatrne uložíme na vrch druhý plát cesta. Takto pripravený krémeš vložíme na noc do chladničky, aby zmäkol.

Na polevu jednoducho zmiešame všetky prísady, preložíme do hrnca a necháme rozvariť na jednotnú hmotu. Hotový krémeš prelejeme touto glazúrou, necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Dokonalý francúzsky krémeš

Dokonalý francúzsky krémeš s orechmi a vanilkovým krémom: Delikatesa, po ktorej si oblížete všetky prsty!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

100 g práškového cukru

1 lyžicu medu

100 g masla

2 vajcia

1 lyžičku jedlej sódy

Na náplň:

6 vajec

150 g kr. cukru

3 lyžice vody

50 ml slnečnicového oleja

150 g polohrubej múky

½ bal. prášku do pečiva

150 g mletých orechov

Krém:

3 žĺtky

2 bal. vanilkového pudingu

100 g kr. cukru

70 ml mlieka

120 g práškovéhoc ukru

250 g masla alebo margarínu

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov. Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice a obe rozvaľkáme na tenký plát. Každý plát upečieme na obrátenom plechu s rozmermi 30×38 cm každý 6-7 minút.

Žĺtky ušľaháme s 100 g cukru do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj vlašské orechy. Bielky ušľaháme na tuhý sneh so zvyšným cukrom. Sneh premiešame do žĺtkovej hmoty. Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.

Žĺtky zmiešame s kr. cukrom a postupne do nej vmiešame mlieko s rozmiešanými pudingovými práškami. Preložíme na slabý plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešame zmäknuté maslo ušľahané s práškovým cukrom.

Na prvý plát cesta navrstvíme ½ pudingového krému, na krém uložíme orechový plát, zvyšný plát a druhú polovicu cesta. Poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.

Zdravá ruská zmrzlina

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Domáca ruská zmrzlina bez vajec a cukru: Zdravšia, výborne drží tvar a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 bal. jemného tvarohu 250 g

18 maslových sušienok

1 lyžičku vanilkovej esencie

500 ml smotany na šľahanie 33% + stužovač

3 lyžice medu – môžete nahradiť práškovým cukrom

Voliteľné – nadrobno nasekaná horká čokoláda

Postup:

Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom, zašľaháme do nej aj tvaroh, med a esenciu. Podľa chuti môžete pridať aj nalámanú čokoládu.

Krém navrstvíme na menší plech, ktorý sme si vystlali sušienkami – ja som použila väčšie sušienky a vyšlo mi na dno 9 ks. Na vrch pokladieme zvyšné sušienky a vložíme do mrazničky stuhnúť.

Na rozkrájanie zmrzliny používame horúci nôž. Okrem sušienok môžete použiť aj tortové oblátky.

Raňajkový medový koláč hotový za 5 minút

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Raňajkový medový koláčik hotový za 5 minút!

Najlepšie recepty na dnes