Med – tekuté zlato, ktoré dokáže každý dezert dotiahnuť do dokonalosti. Prirpavili sme si pre vás niečo špeciálne, najlepšie dezerty s medom, ktoré môžete vyskúšať už na tieto sviatky. Určite si zamilujte každý z týchto dezertov.
Orechovo-medové hniezda
Potrebujeme:
5 vajec
1 lyžicu medu
1 šálku polohrubej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
½ šálky kr. cukru
Vanilkovú arómu
Na krém:
1 plechovku karamelového Salka
Na vrch:
Mleté orechy zmiešané s mletou škoricou
Postup:
Rúru zapneme na 180 stupňov a plech vystelieme mastným papierom na pečenie.
Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Vmiešame med a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoneic primiešame aj vanilku.
Cesto rovnomerne navrstvíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-15 stupňov.
Upečený plát potrieme karamelovým salkom (aby bolo ešte hustejšie, môžete ho ušľahať s maslom – cca 150 g masla) Časť krému odložíme bokom. Cesto pevne zrolujeme a vrch potrieme zvyšným salkom. Nakrájame na menšie kúsky (pásiky) a tie obalíme v zmesi orechov a škorice. Ak chcete , aby boli orechy ešte chutnejšie, krátko ich opražte na suchej panvici. Budú voňavejšie a omnoho chutnejšie.
Medový krémeš
Potrebujeme:
Na cesto:
2 vajcia
3 lyžice kr. cukru
4 lyžice medu
50 g masla
450 g hladkej múky
7 lyžíc mlieka
1 lyžička jedlej sódy
2 lyžice kakaového prášku
2 lyžice masla
Na krém:
2 bal. vanilkového pudingu
700 ml mlieka
250 g masla
200 g prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
Bielkové poleva:
1 bielok
1-2 lyžičky šťavy z citrónu
200 g práškového cukru
Postup:
Z mlieka, cukru a pudingových práškov si uvaríme puding. Necháme vychladnúť a potom doň vmiešame po lyžičkách našľahané maslo. Z krému odoberieme 1/3 a primiešame do nej kakao.
Nad parou si vymiešame vajcia s maslom, sódou a 5 lyžicami mlieka. Pridáme aj med a šľaháme do peny. Potom zložíme z pary a vmiešame múku. Cesto rozdeíme na dve polovice. Do jednej vmiešame 2 lyžice mlieka a 2 lyžice kakaaového prášku. Môžeme upiecť 2 väčšie pláty cesta, alebo 4 menšie. Ak zvolíte 2 pláty cesta, potom ich stačí prekrojiť. Každý plát by mal mať rozmeri asi 25×35 minút. Každý plát pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov 10 minút.
Bielok vymiešame vareškou s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Dáme do chaldničky stuhnúť.
Teraz už stačí len poskladať – tmavý plát cesta, naň bledý krém, bledý plát cesta, tmavý krém, bledé cesto, bledý krém a nakoniec tmavý plát. Posledným krokom je potrieť vrch zákusku polevou. Krémeš dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.
Nepečená medová torta, ktorá chutí ako zmrzlina
Potrebujeme:
Na základ:
300 g rozdrvených grahamových sušienok
2 lyžice nesladeného kakaového prášku
50 g rozpusteného masla
1 lyžička medu
200 ml mlieka
Tvarohová vrstva:
250 g odtučneného tvarohu
250 ml smotany na šľahanie
Kôru a šťavu z jedného menšieho citróna
1-2 lyžice medu
Vanilková vrstva:
2 bal. vanilkového pudingu
600 ml mlieka
200 ml kyslej smotany
1-2 lyžice medu
Vrch:
200 ml smotany na šľahanie
1 lyžičku vanilkovej arómy (príp. vanilkový lusk)
2 lyžičky medu (prípadne podľa chuti a toho, ako sladíte)
Postup:
Najskôr si pripravíme puding z pudingových práškov a mlieka. Do hotového pudingu vmiešame med a do vychladnutého pudingu vmiešame kyslú smotanu.
Základ torty vytvoríme spojením sušienkovej drte, kakového prášku, mlieka, rozpusteného masla a sladidla. Cesto by malo byť podobnú konzistenciu ako základ na cheescake. Cesto vtlačíme na dno tortovej formy s priemerom 28 cm, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.
Tvaroh roztlačíme vidličkou, zmiešame so sladidlom a citrónovou kôrou. Primiešame ušľahanú šľahačku. Kak sa vám krém zdá príliš málo sladký, stačí ejdnoducho pridať sviac sladidla. Tvarohovú vrstvu navrstvíme na sušienkové cesto, uhladíme a pokračujeme vanilkovou pudingovou vrstvou.
Nakoniec si ušľaháme šľahačku, spolu s vanilkou a sladidlom. Navrstvíme na vrch torty, uhladíme a vložíme do chladničky vychladnúť.
Pred podávaním posypeme kakaom.
Perfektné medovníky – hneď mäkké
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
6 lyžíc medu
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 lyžičku mletej škorice
1 lyžičku korenia do perníka
1-2 lyžice kakaa
Na vymastenie plechu maslo
Na potretie po upečení 1 vajce
Postup:
Všetky prísady by mali mať rovnakú teplotu (teda hlavne maslo a vajcia). Všetko zmiešame dohromady – cesto je poriadne lepivé, netreba sa toho báť. Keď cesto spracujeme dohromady, je dobré dať ho na chvíľu stuhnúť do chladu (pokojne aj na balkón), aj keď v recepte sa píše, že sa s cestom môže pracovať hneď.
Cesto rozvaľkáme natenko (na hrúbku asi 3 mm, tieto na obrázku sú o niečo hrubšie) a vykrajujeme jednotlivé kúsky. Uložíme na plech vymastený maslom a pečieme pri teplote 200 stupňov len 4-5 minút. Rúra musí byť samozrejme dobre vyhriata. Ešte horúce medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.
Ja po vychladnutí a ozdobení skladujeme v plechovej dóze a dávam medzi ne jabĺčko. To mi radila ešte babička. Medovníčky sú však krásne mäkučké hneď po upečení!
Medové rezy so Salko krémom
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
½ šálky cukru
1 bal. vanilkového cukru
1a ½ lyžičky jedlej sódy
200 g masla
2 lyžice medu
1 vajce
Na smotanový krém:
500 ml mlieka
40 g smotanového pudingu v prášku
100-150 g zmäknutého masla
Salkový krém:
1 plechovku karamelového salka
200 g zmäknutého masla
Na vrch:
140 g nasekaných orechov (vlašské, kešu, arašidy)
50 g čokolády na varenie
2 lyžičky rastlinného oleja
Postup:
Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vymastíme maslom. Rúru nahrejme na 180 stupňov.
Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, jedlou sódou a nakrájaným studeným maslom. Zmiešame a miešame, kým nám nevznikne drobivá zmes.
Potom pridáme med, vajce a vymiesime tuhšie pružné cesto.
Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, prvú navrstvíme na plech a prstami roztlačíme tak, aby sedel na pripravený plech.
Pečieme asi 6-7 minút pri teplote 180 stupňov. Takto upečieme každé cesto. Všetky pláty cesta necháme vychladnúť.
Na prvý krém uvaríme z mlieka, cukru a pudingového prášku puding. Necháme vychladnúť a potom do pudingu vmiešame našľahané maslo.
Na druhý krém zmiešame karamelové salko s našľahaným maslom. Šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja do jednotného krému.
Na prvý plát cesta navrstvíme smotanový krém, prikryjeme druhým plátom. Navrstvíme 3/4 karamelového krému, posledný plát cesta, zvyšok karamelového krému a pospyeme orechmi. Čokoládu rozpustíme s olejom a pokvapkáme vrch zákuska.
Ruské medové rezy s kyslou smotanou
Potrebujeme:
Cesto:
3 vajcia
190 g masla
3 lyžice medu
1 hrnček kr. cukru
2 lyžičky jedlej sódy
Hladkú múku – pridávame podľa potreby
Náplň:
3 hrnčeky kyslej smotany – čo najhustejšej
2 hrnčeky kr. cukru
Postup:
Vajcia preložíme do vodného kúpeľa s cukrom a ušľaháme do peny.
Med a maslo rozpustíme v inom hrnci a keď je zmes tekutá, slabým prúdom ju opatrne primiešame do nadýchanej vaječnej hmoty. Nakoniec primiešame aj sódu a zložíme z plameňa.
Do cesta pridávame postupne hladkú múku tak, aby sme vypracovali mäkké jednotné cesto. Ktoré je tvárne, flexibilné a dobre sa s ním pracuje.
Cesto rozdelíme na 4 časti a každú rozvaľkáme na plát, preložíme na papier na pečenie a pečieme na obrátenom plechu. Každý plát pečieme pri teplote 180 stupňov len pár minút, aby cesto príliš nezhnedlo.
Všetky pláty cesta necháme vychladnúť a kraje zarovnáme pomocou noža. Nepravidelné odrezky popučíme a použijeme ako posýpku na vrch zákusku.
Metličkou ušľaháme smotanu s cukrom a túto hmotu natierame striedavo medzi pláty cesta. Na vrch navrstvíme zvyšný krém a posypeme posýpkou z medového cesta. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Mliečne rezy s medom
Potrebujeme:
350 g polohrubej múky
50 g zmäknutého masla
200 g práškového cukru
2 vajcia
2 lyžice medu
1-2 lyžice kakaa
1 lyžičku jedlej sódy
Krém:
900 ml mlieka
3 bal. vanilkového pudingu
200 g práškového cukru
100 g masla
Med podľa chuti
Na vrch:
Horkú čokoládu
Maslo alebo olej
Postup:
Z mlieka a pudingových práškov uvaríme puding. Maslo našľaháme s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu. Ak sa vám výsledný krém zdá menej sladký, doslaďte medom.
V miske spracujeme všetky prísady na cesto – cesto by malo byť hutné a pevné, ak sa nám zdá riedke, jednoducho pridáme viac múky.
Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik a uložíme na plech vystlaný papierom (rozmery plechu 30×35 cm). Každý plát pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút.
Cesto necháme vychladnúť a medzi pláty jednoducho navrstvíme krém. Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom alebo olejom a prelejeme cez vrch dezertu. Necháme stuhnúť, nakrájame a môžeme podávať.
Poznámka: Ak chcete krém vylepšiť a ozvláštniť, pridajte doň jemný tvaroh alebo kyslú smotanu. Výsledok je ešte krémovejší a chutnejší. Tiež zvyknem pridať zopár kvapiek vanilkovej arómy, neváhajte experimentovať, nemôžete sa pomýliť.
Jablkovo-medový koláč
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
200 g masla alebo margarínu
3 lyžice cukru
3 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice studenej vody
Štipku soli
½ bal. prášku do pečiva
Náplň:
800 g ošúpaných a nakrájaných na malé kúsky
1 citrón
1 lyžičku mletej škorice
2 lyžice medu
1 bal. vanilkového pudingu
3 lyžice marhuľového džemu
Na vrch:
1 lyžicu marhuľového džemu
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie. Necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné prísady.
Jablká preložíme na vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru, škoricu, med a necháme rozvariť.
Potom zložíme z plameňa a vmiešame pudingový prášok a džem. (Puding sa v rúre uvarí v rozvarenej jablkovej zmesi).
Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a dno aj strany formy pokryjeme cestom. Časť cesta odložíme bokom na vytvorenie mriežky na vrch.
Vychladenú jablkovú náplň navrstvíme na cesto a vrch pokryjeme pruhmi cesta čo najhustejšie (aby boli čo najmenšie medzery).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 40 minút. V polovici pečenia som formu prikryla alobalom.
Na ešte horúci koláč navrstvíme džem a necháme vychladnúť.
Medové pokušenie
Potrebujeme:
1 lyžicu kakaového prášku
2 lyžice medu
2 vajcia
150 g práškového cukru
50 g masla
1 lyžičku jedlej sódy
400 g hladkej múky
Krém:
3 bal. vanilkového pudingu
1 liter mlieka
250 g masla
4 bal. vanilkového cukru
150 g práškového cukru
Do krému:
200 g detských piškótam
200 ml mlieka
1 lyžicu rumu
1 lyžičku rumovej arómy
Na vrch:
200 g práškového cukru
20 g kakaa
Lyžicu masla
3 lyžice teplej vody
Postup:
V miske zmiešame kakaový prášok, med, vajcia, práškový cukor, maslo a sódu. Miešame nad parou po dobu 5 minút. Potom zložíme z plameňa a pridáme múku – vymiešame jednotné hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto rozdelím na dve polovice, každú rozvaľkáme, preložíme na plech vystlaný papierom s rozmermi 35×35 cm, popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 stupňov len pár minút. Cesto sledujeme a dávame pozor, aby sme ho neprepiekli – bude vysušené.
Z mlieka, pudingových práškov a vanilkových cukrov uvaríme hustý puding – necháme vychladnúť. Maslo ušľaháme s práškovým cukorm a po lyžičkách vmiešame do pudingu.
½ krému navrstvíme na jeden medový plát cesta. Piškóty krátko namočíme do mlieka zmiešaného s rumom, rumovou arómov a uložíme na krém. Prikryjeme druhou časťou krému a opatrne uložíme na vrch druhý plát cesta. Takto pripravený krémeš vložíme na noc do chladničky, aby zmäkol.
Na polevu jednoducho zmiešame všetky prísady, preložíme do hrnca a necháme rozvariť na jednotnú hmotu. Hotový krémeš prelejeme touto glazúrou, necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Dokonalý francúzsky krémeš
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 lyžicu medu
100 g masla
2 vajcia
1 lyžičku jedlej sódy
Na náplň:
6 vajec
150 g kr. cukru
3 lyžice vody
50 ml slnečnicového oleja
150 g polohrubej múky
½ bal. prášku do pečiva
150 g mletých orechov
Krém:
3 žĺtky
2 bal. vanilkového pudingu
100 g kr. cukru
70 ml mlieka
120 g práškovéhoc ukru
250 g masla alebo margarínu
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice a obe rozvaľkáme na tenký plát. Každý plát upečieme na obrátenom plechu s rozmermi 30×38 cm každý 6-7 minút.
Žĺtky ušľaháme s 100 g cukru do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj vlašské orechy. Bielky ušľaháme na tuhý sneh so zvyšným cukrom. Sneh premiešame do žĺtkovej hmoty. Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Žĺtky zmiešame s kr. cukrom a postupne do nej vmiešame mlieko s rozmiešanými pudingovými práškami. Preložíme na slabý plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešame zmäknuté maslo ušľahané s práškovým cukrom.
Na prvý plát cesta navrstvíme ½ pudingového krému, na krém uložíme orechový plát, zvyšný plát a druhú polovicu cesta. Poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.
Zdravá ruská zmrzlina
Potrebujeme:
1 bal. jemného tvarohu 250 g
18 maslových sušienok
1 lyžičku vanilkovej esencie
500 ml smotany na šľahanie 33% + stužovač
3 lyžice medu – môžete nahradiť práškovým cukrom
Voliteľné – nadrobno nasekaná horká čokoláda
Postup:
Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom, zašľaháme do nej aj tvaroh, med a esenciu. Podľa chuti môžete pridať aj nalámanú čokoládu.
Krém navrstvíme na menší plech, ktorý sme si vystlali sušienkami – ja som použila väčšie sušienky a vyšlo mi na dno 9 ks. Na vrch pokladieme zvyšné sušienky a vložíme do mrazničky stuhnúť.
Na rozkrájanie zmrzliny používame horúci nôž. Okrem sušienok môžete použiť aj tortové oblátky.