Kto by nemiloval huby? Ak ste v posledných dňoch aj vy priniesli domov plné koše lákavej lesnej úrody, určite hľadáte tie najlepšie možnosti, ako ich zužitkovať. Práve preto sme si pripravili zbierku tých najlepších receptov z húb. Oplatí sa vyskúšať každý jeden!
Falošná paštéta
Potrebujeme:
5 ks vajec uvarených natvrdo
3 menšie cibule
50 g húb podľa vlastnej chuti
soľ a čierne korenie podľa chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g vlašských orechov
30 g masla
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji. Pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko spolu orestujeme.
Do mixéra vložíme orechy, zmäknuté maslo, vajcia a zmes cibule a húb. Dochutíme soľou, korením a rozmixujeme.
Hotovú paštétu vložíme na 30 minút do chladničky a podávame s čerstvým pečivom.
Špeciálne cestíčko na huby
Potrebujeme:
300 g menších húb
2-3 lyžice hladkej múky
1-2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku sójovej omáčky
Kvapku vody (uvidíte podľa konzistencie cestíčka)
Soľ, korenie a sušené bylinky podľa chuti
Strúhanku
Postup:
Huby očistíme a osušíme papierovým obrúskom.
Múku zmiešame so sójovou omáščkou, pretlačeným cesnakom a kvapkou vody. Malo by to mať konzistenciu ako hustejšia kyslá smotana.
Necháme odležať 15-20 minút, do cestíčka môžeme pridať ľubovolné koreniny.
Na hlbšej panvici necháme zahriať olej. Huby ponoríme najskôr do cestíčka a potom do strúhanky. Hneď vyprážame v rozpálenom oleji.
Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska a môžeme si pochutnávať.
Fantastický hubový šalát
Potrebujeme:
500 g sterilizovanej fazule
500 g húb
4 kusy sterilizovaných uhoriek
2 ks cibule
3 lyžice oleja
Soľ a čiernej korenie podľa chuti
Postup:
Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.
Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.
Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.
Najrýchlejšia hubová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice haldkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 smotanu na šľahanie 33%
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Výborné marinované huby, pripravené za 10 minút!
Potrebujeme:
500 g húb
60 ml octu
120 ml rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku
10 ks čierneho celého korenia
2 lyžičky cukru
1 lyžičku soli
4 ks bobkového listu
Postup:
Huby umyjeme a väčšie kusy rozkrojíme na 4 časti alebo na polovice.
Ocot zmiešame s cukrom, olejom, soľou, bobkovým listom a korením. Nakoniec do zmesi pridáme huby a pretlačený cesnak.
Preložíme na plameň (najskôr sa vám bude zdať, že húb je na takéto množstvo tekutiny priveľa, postupne však pustia šťavu). Keď tekutina zovrie, varíme ešte 5 minút.
Potom zložíme z plameňa a zmes navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie. Necháme vychladnúť a vložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky a môžeme si pochutnávať.
Celý fotopustup nájdete TU.
Pečienka s hubami
Potrebujeme:
500 g kuracej pečienky
300 g čerstvých húb
300 g slaninky nakrájanej na kocky
150 – 200 ml bieleho vína
1 cibuľu
Soľ, korenie, majoránka
100 g masla
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo a opražíme sprudka kuraciu pečienku. Pridáme nakrájané huby, slaninku a panvicu prikryjeme pokrievkou. Dusíme približne 5 minút. Potom pridáme víno, korenie a majoránku. Tesne pred koncom pridáme soľ, premiešame a môžeme podávať posypané čerstvou petrženovou vňaťou.
Ruský guláš s hubami
Potrebujeme:
700 g bravčového stehna
1 veľkú cibuľu
2 šálky kyslej smtoany
Hladkú múku
2 lyžice horčice
150 g šampiňónov
Chren na dochutenie
Postup:
Mäso nakrájame kúsky. Na panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme kúsky mäsa – ochutíme soľou a korením a sprudka osmažíme. Pridáme trochu vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť dommäka.
Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu huby a poprášime trochou múky, ktorá zmes zahustí – pokračujeme v dusení, až kým huby nie sú hotové.
Smotanu zmiešame s horčicou a 1 lyžičkou strúhaného chrenu (podľa chuti môžeme chrenu pridať viac, alebo ho naopak vynechať). Potom túto zmes nalejeme k mäsu a hubám a necháme rpevariť.
Zložíme z plameňa a môžeme podávať.
Fašírky s hubami a syrom
Potrebujeme:
700 g mletého bravčového mäsa
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
1 strúčik cesnaku
100 g nastrúhaného tvrdého syra
400 g šampiňónov
3 väčšie zemiaky nakrájané na plátky
Majonézu alebo kyslú smotanu podľa chuti
Soľ a čierne mleté korenie
Horčicu
Postup:
Mleté mäso zmiešame s cibuľou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením
Mäso rozdelíme na niekoľko guličiek a tie preložíme na vymastený plech (prípadne vystlaný papierom na pečenie) a roztlačíme na hrubšie placky.
Šampiňóny nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici, potom ich uložíme na mäso. Na huby uložíme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme a potrieme trochou majonézy alebo kyslej smotany. Nakoniec na vrch navrstvíme 1 lyžicou horčice alebo kyslej smotany.
Nakoniec posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút. Ak sa obávate, že by sa syr mohol pripáliť, pečte na začiatku pod alobalom.
Podávame s čerstvou zeleninou.
Pečené zemiaky s hubami a majonézou
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
2 menšie cibule
100 g strúhaného syra
200 g čerstvých húb podľa chuti
2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode tak, aby sa nerozpadávali. Uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozkrojíme na polovice. V zemiakov vytvoríme lyžičkou menšie priehlbinky – misky tak, že vyberieme časť vnútra.
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme huby a restujeme domäkka. Cibuľku s hubami zmiešame s vnútrom so zemiakov, majonézou a ochutíme soľou a korením. Náplň navrstvíme do vnútra zemiakov, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Plnené hubové taštičky
Potrebujeme:
1 bal. rozvaľkaného lískovéhoc cesta
5 zemiakov
2 cibule
200 g húb
100 g strúhaného syra
1 zväzok petržlenu
2 vajcia
Korenie podľa chuti
Postup:
Ak používame sušené huby najskôr ich namočíme do vody. Čerstvé huby umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu s hubami.
V miske zmiešame zemiaky so syrom, hubovo-cibuľou zmesou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.
Lístkové cesto nakrájame na obdĺžniky a tie potrieme rozšľahanými vajciami. Následne zavinieme do tvaru kornútkov a naplníme pripravenou zmesou. Uložíme na plech (vymastený alebo vyložený papierom na pečenie), potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.
Zemiakovo-hubové fašírky
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla
3 lyžic hladkej múky
50 g strúhaného syra
1 vajíčko
1 cibuľu
4 väčšie huby
100 g hladkej múky (príp. strúhanky)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.
Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne.
Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)