Zozbierali sme pre vás niekoľko zásad varenia ryže, ako aj špeciálne vychytávky, s ktorými uvaríte perfektnú ryžu aj v bojových podmienkach. Táto pomôcka sa vám určite hodí!
Základ pre uvarie dobrej ryže
– vždy ju pred varením dobre prepláchneme pod teplou tečúcou vodou. Tá totiž najlepšie odstráni škrob, ktorého prebytok spôsobí, že ryža bude mazľavá.
– vždy pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, alebo octu. Vďaka tomuto zlepšováku bude vaša uvarená ryža nádherne biela – ako z katalógu o varení.
– najlepšiu ryžu uvaríte na miernom plameni
– pomer vody a ryže by mal byť 1 diel ryže na 1,5 dielu vody. Pokiaľ treba počas varenia vodu prilievať, vždy by mala byť vriaca – opäť kvôli škrobu, ktorý ryžové zrnká môže zlepiť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– ak chcete, aby bola ryža sypkejšia, pred varením ju najskôr orestujte na tuku. Škrob sa uzavrie vo vnútri a nezlepí vám zrnká ryže.
– keď ryžu dovaríme prekypríme ju vidličkou, aby z nej unikla para.
Varená ryža
Potrebujeme:
300 g ryže
2,5 l vody
Soľ
Postup:
Ryžu dôkladne prepláchneme pod teplou tečúcou vodou a preložíme do hrnca. Vodu na varenie ryže preložíme do hrnca, osolíme, privedieme do varu a pridáme ryžu. Stiahneme plameň, prikryjeme a varíme 15 minút. Potom scedíme a prepláchneme studenou vodou, vďaka čomu sa varenie okamžite zastaví a ryža sa nerozvarí ani po vypnutí plameňa.
Dusená ryža
Potrebujeme:
300 g ryže
1 lyžicu oleja
500 ml vody
Postup:
Ryžu prepláchneme ako v predošlom prípade, avšak teraz ju osmažíme na oleji do sklovita. Potom zalejeme vriacou vodou, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na na 170-180 stupňov. Necháme 15 minút v rúre, potom vypneme teplo a necháme ryžu dôjsť ešte 10 minút. Vyberieme a môžeme podávať.
Posteľová metóda
Potrebujeme:
200 g ryže (umytej a odkvapkanej)
500 ml vody
1 strúčik cesnaku
1 cibuľu
10 ml oleja
Soľ
Postup:
Zeleninu – cesnak aj cibuľku si nakrájame nadrobno. Na oleji opražíme cibuľu a po chvíľu pridáme aj cesnak – všetko spolu pár minút restujeme. Potom pridáme ryžu a opražíme – stačí tak 2-3 minútky (do sklovita). Potom pridáme vodu, soľ a zakryjeme pokrievkou. Keď začne voda vrieť, stiahneme plameň a stopneme si 5 minút. Pozor, ryžu nemiešame ani neskladáme pokrievku.
Po piatich minútach hrniec zložíme z plameňa, zabalíme do deky a dobre prikryjeme perinou – hovorí sa tomu vraj posteľová ryža. Najlepšie sú na to klasické hrubšie periny, ktoré dobre držia teplo. Ryža sa sama dovarí a voda sa krásne vsiakne do ryže. Bude perfektne uvarená
Ryža z mikrovlnky
Do misky dáme ryžu, dobre ju prepláchneme a pridáme raz vody, koľko je ryže v miske. Osolíme, vložíme na 25 minút do mikrovnky a máme hotovo.