Tento recept môžeme nazvať aj základný – ale ja by som ho skôr nazvala dokonalým :-). Ak poznáte tento, môžete pripraviť akékoľvek palacinky – slané, šťavnatejšie, sladké, tenšie, extra nadýchané, bublinkové, jednoducho akékoľvek.
Potrebujeme:
500 ml mlieka
4 vajcia
300 g hladkej múky
2 lyžice oleja
2 lyžice cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Štipku soli
Postup:
Mlieko dobre rozmiešame s múkou pomocou metličky, pridáme vajíčka, olej, cukor, soľ a rozmiešame na jednotnú zmes – cesto by malo byť hladké a bez hrudiek.
Panvicu preložíme na plameň a necháme ju zahriať. Na panvicu nakvapkáme trochu oleja a pomocou papierového obrúska ho rozotrieme po povrchu panvice. Cesto rovnomerne dávkujeme na panvicu, keď je spodná strana zlatohnedá a tuhá (nie tekutá), placku obrátime.
Teraz prichádza trik s hrncom. Čistý hrniec – asi taký veľký, ako je palacinka, uložíme na palacinku – vďaka tomu bude palacinka perfektne upečená z oboch strán – úplne rovnomerne.
Z jedného cesta nekonečne veľa možností!
Tento recept môžete obmieňať podľa potreby – ušľahajte bielky zvlášť a žĺtky s cukrom a múkou zvlášť, potom zmiešajte a vaše palacinky budú extra nadýchané. Pridajte viac mlieka a palacinky budú tenšie. Pridajte do cesta minerálku alebo prášok do pečiva a budú bublinkové. Pridajte cmar a nakrájanú slaninku, vynechajte olej a máte perfektné palacinky na slano. Pridajte do cesta nastrúhané jabĺčko a budú extra šťavnaté. Pridajte hrozienka a môžete ubrať cukor. Variant je obrovské množstvo, stačí si len vybrať!