Vôňa domáceho pečiva je neopísateľná. Nevyrovnajú sa jej nijaké kupované polotovary z obchodu. Vyskúšajte skvelý a jednoduchý recept na vláčne domáce rožky, ktoré môžu už o chvíľu rozvoniavať aj u vás doma. :-)
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
1 bal. sušeného droždia
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžičku soli
100 ml oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g kyslej smotany
200 ml teplého mlieka
1 lyžicu cukru
1 rozšľahaný žĺtok na potretie
Postup:
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme olej, kyslú smotanu a premiešame.
V inej miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a instantným droždím. Zmiešame a počkáme, kým vyjde kvások. Kvások potom prelejme do múčnej zmesi a vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbku cca 0,5 cm. Každý kruh rozrežeme na menšie trojuholníčky. Rolujeme smerom od okraja do stredu.
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Rožky preložíme na vymastený plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 10-15 minút. Potom povrch rožtekov potrieme rozšľahaným žĺtkom a môžeme podľa chuti posypať rascou, soľou alebo sezamovými semienkami.
Vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme cca 10-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nie je zlatistohnedý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)