Tento koláčik je výborný a to nie je všetko, vydrží skutočne dlho. Môže za to fakt, že naše babičky nemali času na zvyš a vedeli pripravovať dezerty, ktoré pokojne vydržali aj niekoľko dní. V našej rodine sa však dlho neohreje. Ide ako teplé rožky! :-)
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
100 g masla
100 g práškového cukru
½ bal. prášku do pečiva
3 žĺtky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g kyslej smotany
Na krém:
140 g polohrubej múky
200 mletého maku
150 g práškového cukru
2 bal. vanilkového cukru
½ bal. prášku do pečiva
200 ml vlažného mlieka
100 g zmäknutého masla
Štipku soli
3 bielky ušľahané na sneh
Kôru z 1 citróna
Postup:
Na cesto vymiešame múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a smotanu vymiešanú so žĺtkami. Vypracujeme hladké, ale tuhé cesto, ktoré vytvaruheme do bochníčka, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
Na plnku si zmiešame v jednej miske sypké prísady a v druhej mlieko s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou. Tekutú zmes pomaly vmiešame dosypkej pomocou šľahača. Napokon opatrne cukrárskym jazykom vmiešame do zmesi aj sneh z bielkov a štipky soli.
Cesto vyberieme z chlaničky a rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme do tvaru platu tak, aby nám veľkosťou sedel na plech s rozmermi 30×25 cm. Prvý plát uložíme na dno vymasteného plechu a navrstvíme naň náplň. Opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a vrch popicháme vidličkou. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte 15 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.
Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Margita P.
foto: reprofoto citomhab