Perfektný koláčiky od tety Ilonky, ktorý pokojne zastúpi aj tortu. Je z dvoch druhov cesta a výborného mliečneho krému. Zvládnete ho pripraviť ľavou-zadnou! :-)
Potrebujeme:
1 cesto:
200 g hladkej múky
50 g masla
50 g práškového cukru
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lžičku medu
1 lyžicu kakaa
1 lyžičku jedlej sódy
2. cesto:
5 vajec
5 lyžíc kr. cukru
5 lyžíc hladkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
Krém:
400 ml mlieka
80 g krupce
1 bal. vanilkového cukru
200 g masla
150 g práškového cukru
Šťavu z jedného citróna
Na vrch:
Trochu mlieka
Trochu rumu alebo rumovej arómy
Na posypanie:
Kakao
Postup:
Všetky prísady na prvé cesto spojíme a vymiešame hutnejšie cesto. Rozdelíme ho na dve časti, laždú rozvaľkáme a upečieme na papieri na pečenie. Oba pláty pečieme na pelchu s rozmermi 39×22 cm. Pečieme pri tepltoe 200 stupňov asi 8 minút a necháme vyhcladnúť.
Teraz si pripravíme druhé cesto. 5 vajec rozdelíme na bielky a dĺžky. 5 bielkov ušľaháme s 5 lyžicami cukru na sneh. Do snehu jeden po druhom všľaháme žĺtky a nakoniec primiešame aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Sypké prísady však do hmoty vmiešame vareškou aelbo cukrárskym jazykom, nie šľahačom. Zmes navrstvíme rozvnomerne na plech vyslatný papierom na pečenie (39×22 cm). Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 cm. Cesto otestujeme pomocou špáradla.
Mlieko s krupicou a vanilkovým cukrom preložíme na plameň a varíme, kým mlieko nezhustne. Potom zmes zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom, citrónovou šťavou a následne po lyžičkách vmiešame do vychladnutej krupicovej hmoty.
Každý plát cesta potrieme trochou mlieka s kvapkou rumu, alebo rumovou arómou.
Na prvý plát tmavého cesta navrstvíme tretinu krému. Pokračujeme mäkkým cestom, ďalšou časťou krému a posledným tmavým cestom. Nakoniec prikryjeme tmavým cestom a potrieme zvyškom krupicového krému. Posypeme kakaom a dáme vychladiť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptkiraly