Tieto palacinky ma naučila teta, čo dlhé roky pracovala v reštaurácii na Morave a jej palacinky tam boli ako dezert vychýrené. Tri spočíval v tom, že nepostupovala pri príprave celkom tak, ako sme bežne zvyknutí – všetko len zmiešať a šup na panvicu. A práve v tom spočíva alchýmia tohto jedla.
Tajomstvo najlepších palaciniek
Trik spočíva vo vajciach a citrónovej kôre. Vajcia nepoužijeme celé, ale len žĺtky, cesto je omnoho nadýchanejšie a jemnejšie. Trocha citrónovej kôry krásne otvorí nové chute a palacinky budú krásne voňať. Ak citrón vynecháte, alebo ho nemáte poruke, pridajte 1/2 lyžičky škorice a kvapku rumu.
Cesto tiež nechajte odležať aspoň 20 minút. Získa – ako to teta hovorila – správny šmrnc.
Z bielkov teta robila ten najlepší krém na plnenie palaciniek – ušľaháme dotuha nad parou spolu s cukrom a štipkou soli. Do snehu pomaly všľaháme aj mleté orechy, malinový džem a touto dobrotou následne plníme palacinky.
Na potieranie panvice teta vždy používala husacie pierka, mne sa to tiež osvedčilo – pierkom len prejdeme po povrchu panvice, bude rovnomerne vymastená a palacinky sa neprichytia.
Základom, je cesto samozrejme dobre vymiešať – ja používam obyčajnú metličku, ale ak ju nemáte poruke, hrudky sa vám v ceste nespravia, ak budete liať mlieko do múky a nie naopak – krásne sa to rozmieša a cesto bude bez hrudiek. To je taký môj núdzový trik. :-)
Potrebujeme:
2 žĺtky izbovej teploty
500 ml mlieka
Štipku soli
Práškový cukor podľa chuti
50 ml minerálky alebo aj obyčajnej vody
Hladkú múku – vareškou je postupne vmiešame do tekutej zmesi, múku vždy prisypávam od oka priamo z balenia
Trochu strúhanej citrónovej kôry/prípadne pomarančovej
Postup:
Vymiešame žĺtky s mliekom, postupne pridávame múku za stáleho miešania a nakoniec aj soľ a cukor. Zmiešame, vymiešame hladké cesto. Necháme 20 minút odležať a môžeme vyprážať – panvicu potrieť pierkom a z oboch strán, tenučké palacinky dozlatista.
Dobrú chuť! :-)
Ľudmila B.