Cibuľa je potravina, ktorá v našich domácnostiach nemôže chýbať. Napokon, bez tejto prísady sa nezaobíde väčšina našich obľúbených jedál. Hoci aj sama o sebe dokáže cibuľa vydržať pomerne dlho, jej životnosť môžeme výrazne predĺžiť. Prezradíme vám skvelý tip, ktorý používali aj naši predkovia!
Čo treba urobiť ako prvé?
Ak máte cibuľu z vlastnej úrody, možno práve v týchto dňoch plody zberáte. Ak si nie ste istý, ako spoznať cibuľu vhodnú na zber, návod, ako to zistiť nájdete TU.
Aby vám cibuľa z vašej úrody dlho vydržala, základom je dobre ju usušiť – počítajte s tým, že to môže trvať aj 3-4 týždne. Sušením eliminujete rozvoj plesní a baktérií, ktoré spôsobujú hnilobu. Cibuľa potrebuje v procese sušenia vzduch a sucho – ak ju nemôžete nechať vonku kvôli počasiu, dajte ju dobre vetranej suchej miestnosti.
Ako ju uskladniť
Naši predkovia vedeli, že cibuľa im musí vydržať celý rok, keďže nemali k dispozícií iné možnosti, ako si cibuľu zaobstarať. Ich metódy fungovali výborne a môžeme ich používať aj dnes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pletenie do zväzkov
Tento postup sa ukázal ako najlepší. Usušená cibuľa tak nezaberá miesto a navyše aj pôsobí ako pekná dekorácia. Jej vôňu naše babičky používali ako prirodzený odpudzovač múch a komárov. Aby ste cibuľu mohli zviazať, musí mať dobre usušenú a pevnú vňať. Z cibule opatrne odstránime vrchnú šupku a zviažeme ju dohromady. Môžete zvoliť viazanie do chvostov, alebo viazanie do zväzkov po asi 10-15 kusoch. Uchovávame na suchom, chladnejšom mieste.
Návod, ako viazať cibuľu
Dajte ju do siloniek
Tento trik používala aj moja babička. Jednoducho zobrala staré silonky a vkladala do nich cibuľu – jednu po druhej. Cibuľky oddelila tak, že silonky jednoducho zauzlila. Namiesto siloniek môžete použiť sieťku. Cibuľu zavesíme do chladnejšej, vetranej miestnosti. Cibuľa nesmie zmrznúť, ale zvládne aj teplotu okolo 1-2 stupňa nad nulou.
Overený trik, ako skladovať cibuľu v byte!
Ak nemáte k dipozícii podkrovie, alebo pivnicu, kde môžete skladovať cibuľu, ukážeme vám jednoduchý trik, vďaka ktorému vám cibuľa vydrží dlho aj v byte. Takto môžete skladovať cibuľu aj cesnak a budete ich mať k dispozícii v čerstvom stave po celé mesiace.
Potrebujeme:
Dierkovačku
Hnedé obedové sáčky
Kancelárske spony
Cibuľu a cesnak – nesmú byť nahnité, mäkké či vykazovať iné poškodenia
Postup:
Na papierovom vrecku urobte viac riadov dierok – ako to vidíte na obrázku. Naplňte sáčok do polovice (buď cesnakom alebo cibuľou) a uzatvorte tak, že preložíte horný okraj vrecka a upevníte kancelárskymi sponkami – nie je dobré vrecká príliš preplniť, najlepšie je už uvedené naplnenie do polovice objemu. Vrecká si označte, aby ste vždy vedeli, kam máte siahnuť aj bez rozbaľovania.
Cibuľu a cesnak vložte na miesto, kde ich zvyknete bežne skladovať – tmavé, suché miesta so stabilnou teplotu (tá by mala byť ideálne nižšia ako priemerná teplota v byte).
Takýto spôsob skladovania zabezpečí pre zeleninu ideálne podmienky aj vo vašej domácnosti. Papierové vrecko umožní zelenine dýchať, správnej cirkulácii vzduchu prispievajú aj otvory na povrchu. Takéto skladovanie je vhodnejšie ako skladovanie v otvorených regáloch – napokon, potvrdzujú to aj výsledky testu po troch mesiacoch prezentované dole.
Nikdy neskladujte cesnak a cibuľu v uzatvorených plastových vreckách – zelenina nemôže dýchať, začne pučať a hniť.
Nikdy nedávajte do tesnej blízkosti cibule a cesnaku zemiaky. Plyny, ktoré zemiaky produkujú spôsobujú rýchle kazenie týchto druhov zeleniny. Preto sa odporúča udržať ich čo najďalej od seba.
Rovnako sa vyhnite skladovaniu v chladničke. Vlhkosť spôsobí, že zelenina začne rýchlo hniť.
Cibuľa a cesnak skladované v otvorených priehradkách po 3 mesiacoch
Cibuľa a cesnak skladované v dierkovaných papierových vreckách po 3 mesiacoch
foto: reprofoto dailymail