Mnohí čitatelia budú zrejme prekvapení, ak im prezradíme, že aj paradajky možno štiepiť.
Štiepenie paradajok je v súčasnosti pomerne bežné a prináša so sebou celý rad výhod. Existujú rôzne techniky štiepenia, my vám ukážeme jeden, ktorý považujeme za najjednoduchší.
Výhody štiepenia paradajok:
- Ide o ekologickú alternatívu k používaniu chemických dezinfekčných prostriedkov
- Umožňuje pestovať paradajky v oblastiach, kde je slanšia pôda
- Väčšia úroda a veľkosť plodov
- Paradajky lepšie odolávajú suchu a nízkym teplotám
- Zaštiepené paradajky dokážu absorbovať viac živín z pôdy
Ako na to
Potrebovať budeme žiletku a zušľachťovacie klipy na upevnenie oboch rastlín. Rez sa robí pod 45 stupňovým uhlom. Rez je najvhodnejšie robiť počas chladnejších jarných dní. Takto budú mať rastliny čas na odpočinok a budú sa sústrediť na liečenie rán.
Odstrihneme hornú časť podnoží, jediná vec, ktorá nás zaujíma, sú korene a spojíme obe rastliny tak, ako vidíte na obrázku vyššie. Upevníme zušľachťovacími klipmi a obe nohy umiestnime do kvetináča s priemerom približne 10 cm.
Po týždni odstránime klipy a skontrolujeme ranu, ktorá by mala byť dobre uzdravená.