Pri príprave domáceho chlebíka som vždy musela počítať so štyrmi až piatimi hodinami prípravy, z ktorej bolo mojou najmenej obľúbenou časťou práve miesenie. Neverila by som, že niekedy objavím recept, v ktorom túto časť budem môcť jednoducho vypustiť a dokonca aj celkový čas prípravy bude výrazne kratší. Skutočne som som našla a dnes oň chcem s vami podeliť. Ak aj vy túžite po lahodnom domácom chlebíku, ktorý navyše pripravíte rýchlo a jednoducho, tento recept je určený práve vám! :-)
Potrebujeme:
675 g hladkej múky
550 ml teplej vody
7 g sušeného droždia
2 lyžičky soli
1 lyžičku cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
V miske zmiešame 125 ml vody, lyžičku cukru a sušené droždie, premiešame a necháme vyjsť penu.
Vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a pridáme kvások. Vidličkou zjednotíme tekutú hmotu s múkou, postupne pridávame ďalšiu vodu a miešame vidličkou. Výsledná hmota bude veľmi lepivá. Preklopte ju na pracovnú dosku a dno misky pomúčte. Cesto potom vložte späť a pomúčte aj jeho vrch.
Potom misku prikryjeme fóliou a necháme kysnúť približne hodinu a pol.
Rúru nastavíme na 250 stupňov a do rúry na spodnú mriežku vložíme nádobu s 1 litrom vody – voda sa bude ohrievať spolu s rúrou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku (príp. na papier na pečenie, ktorý pomúčime). Cesto rozdelíme na dve časti, a pomúčenými rukami vyformujeme dva podlhovasté chlebíky.
Na povrchu oboch chlebíkov urobíme žiletkou alebo veľmi ostrím nožom šikmé zárezy. Bochníky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry.
Chlieb pečieme spolu s vodou 10 minút. Potom nádobu s vodou vyberieme a pečieme ešte 15 – 20 minút, alebo kým chlebík nebude mať na povrchu zlatisto hnedú kôrku.
Hotový chlebík necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať! :-)
zdroj: coolinarika