Recept na sladkokyslé kuracie kúsky: Chrumkavé, šťavnaté a neodolateľné!

Sladká, kyslá a jemne pikantná omáčka dokonale ladí s chrumkavým mäsom a vytvára pokrm, ktorý poteší každého milovníka exotických chutí.

Ak hľadáte jedlo, ktoré v sebe spája dokonalú rovnováhu medzi sladkým, kyslým a slaným, tento recept na kura na sladkokyselo bude vašou novou obľúbenou voľbou.

 

 

Chrumkavé kúsky kuracieho mäsa obalené v lesklej omáčke s prenikavou arómou cesnaku a zázvoru tvoria harmóniu chutí, ktorú jednoducho nemožno odolať.

Ako priprviť sladkokyslé kurča?

Potrebujeme:

Na mäso:

650 g kuracích stehien bez kosti

10 g čerstvého zázvoru

6 strúčikov cesnaku

biele sezamové semienka (voliteľné, na posypanie)

Marináda:

 

 

1 lyžica ryžového vína

¼ lyžičky soli

¼ lyžičky bieleho korenia

zázvor a cesnak (z uvedeného množstva)

Postup:

Kuracie mäso nakrájajte na stredne veľké kúsky.

 

 

V miske premiešajte ryžové víno, soľ, korenie, zázvor a cesnak.

Pridajte kúsky mäsa a dôkladne premiešajte, aby boli všetky rovnomerne obalené.

Nechajte marinovať približne 15 minút, aby sa chute prepojili.

Omáčka:

3 lyžice kečupu

2 lyžice octu (ideálne ryžového alebo jablčného)

1 lyžička ľahkej sójovej omáčky

1 lyžica cukru

2 lyžičky kukuričného škrobu

⅛ lyžičky soli

100 ml vody

Postup:

V miske zmiešajte všetky suroviny, kým sa cukor a škrob úplne nerozpustia.

Omáčka má byť hladká a bez hrudiek – to zaručí dokonalý lesk a konzistenciu pri varení.

Postup prípravy

Smaženie mäsa:

Na panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu.

 

 

Pridajte marinované kúsky kurčaťa a opečte ich do zlatista z každej strany, približne 5–7 minút.

Mäso by malo byť na povrchu chrumkavé a vo vnútri šťavnaté – preložte mimo panvice.

Zahustenie omáčky:

Vylejte nadbytočný olej z panvice a pridajte pripravenú omáčku.

Na miernom ohni miešajte, kým nezačne hustnúť a získať jemný lesk.

Spojenie chutí:

 

 

Vráťte opečené kúsky kuraťa späť do panvice a premiešajte, aby sa mäso krásne obalilo v omáčke.

Miešajte ešte 2–3 minúty, aby sa všetky chute dokonale spojili.

Servírovanie:

Pred podávaním môžete jedlo posypať praženými bielymi sezamovými semienkami pre extra arómu a textúru.

Podávajte s jazmínovou ryžou alebo ľahko restovanou zeleninou (napr. brokolicou či paprikou).

Tipy šéfkuchára

 

 

Ak chcete ešte intenzívnejšiu chuť, pridajte do omáčky čajovú lyžičku medu – dodá jedlu jemný karamelový podtón.

Na extra chrumkavé kúsky môžete mäso pred smažením ľahko obaliť v kukuričnom škrobe.

Použite čerstvo nastrúhaný zázvor – sušený nedokáže nahradiť jeho sviežosť a arómu.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes