Z pomarančovej kôry vyrábam najlepšiu vianočnú sladkosť pre celú rodinu: Nebudete vedieť prestať jesť!

Voňavá domáca maškrta aj krásny jedlý darček.

Ak máte radi jemne horkastú chuť pomarančovej kôry a vôňu Vianoc, tento recept je ako stvorený pre vás.

 

 

Kandizovaná pomarančová kôra obalená v cukre je tradičná pochúťka, ktorá v sebe spája sviežosť citrusov, sladkosť cukru a neodolateľnú arómu.

Skvelo sa hodí ako ozdoba na koláče, torty či zákusky, no chutí výborne aj samotná – ako drobná sladkosť ku káve.

Navyše, vyrobiť si ju doma je jednoduché a výsledok je omnoho lepší než kupované verzie.

Ako vyrobiť kandizovanú pomarančovú kôru?

Potrebujeme:

4 veľké pomaranče (najlepšie neošetrené, bio kvality)

 

 

300 g kryštálového cukru + extra na obaľovanie

200 ml vody

voliteľne: 1 ČL vanilkového cukru alebo pár kvapiek rumu

Postup:

1. Príprava pomarančovej kôry:

 

 

Pomaranče dôkladne umyte v horúcej vode a utrite dosucha.

Pomocou ostrého noža alebo škrabky odrežte kôru – snažte sa zachytiť čo najmenej bielej časti (tá je horká).

Kôru nakrájajte na tenké pásiky, približne 0,5 cm široké.

2. Odstránenie horkosti:

Aby bola kôra príjemne sladká a bez horkej príchute, je potrebné ju predvariť.

 

 

Pásiky kôry vložte do hrnca so studenou vodou, priveďte do varu a varte asi 5 minút.

Potom vodu zlejte a proces opakujte ešte dva razy – vždy s čistou vodou.

3. Kandizovanie:

V inom hrnci si pripravte sirup – zmiešajte 300 g cukru a 200 ml vody. Nechajte cukor rozpustiť, priveďte k varu a pridajte predvarenú kôru.

 

 

Varte na miernom ohni asi 45 – 60 minút, kým sa kôra stane priesvitnou a sirup sa zredukuje.

Občas premiešajte, aby sa nepripálila.

Tip: Ak chcete jemnú arómu, môžete do sirupu pridať vanilkový cukor alebo pár kvapiek rumu pre výraznejšiu chuť.

4. Sušenie:

 

 

Hotovú kandizovanú kôru vyberte z hrnca pomocou klieští alebo sitka a rozložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie.
Nechajte ju vyschnúť pri izbovej teplote aspoň 8–12 hodín (ideálne cez noc), kým nebude lepkavá len jemne.

5. Obaľovanie v cukre:

Keď je kôra takmer suchá, obaľte každý pásik v kryštálovom cukre, aby sa leskla a nelepila.

Takto pripravenú pochúťku nechajte ešte doschnúť, potom ju môžete uložiť do uzatvárateľnej nádoby.

Skladovanie:

 

 

Kandizovanú kôru uchovávajte v sklenenej nádobe alebo plechovke so zatváracím viečkom. Na chladnom, suchom mieste vydrží niekoľko týždňov.

Využitie:

ako dekorácia na torty, koláče a zákusky,

ako súčasť vianočných pečív,

na ozdobenie dezertov a koktailov,

alebo jednoducho ako sladká pochúťka ku káve či čaju.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes