Orechový koláč Popoluška: Starodávny dezert s čokoládovou polevou, ktorý si zamilujete!

Orechový koláč Popoluška je dokonalým spojením jemnosti, bohatosti a nostalgie po starých domácich receptoch.

Ak obľubujete tradičné domáce koláče, ktoré voňajú po orechoch, masle a čokoláde, recept na orechový koláč Popoluška si určite získa vaše srdce.

 

 

Tento lahodný dezert je spojením jemného orechového cesta a bohatej čokoládovej polevy, ktorá mu dodá dokonalú chuť i eleganciu.

Hodí sa na rodinné oslavy, sviatočný stôl alebo len tak – ku káve v nedeľné popoludnie.

Ako pripraviť orechový koláč Popoluška?

Potrebujeme:

Na cesto:

200 g zmäknutého masla

 

 

200 g práškového cukru

4 vajcia

250 g mletých lieskových alebo vlašských orechov

200 g hladkej múky

2 ČL prášku do pečiva

1 štipka soli

Na čokoládovú polevu:

 

 

200 g horkej čokolády

100 g masla

Postup:

Príprava cesta:

Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do svetlej nadýchanej peny.

 

 

Postupne zašľahajte vajcia – jedno po druhom, aby vznikla hladká, jemná zmes.

Suché prísady:

V samostatnej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, štipku soli a mleté orechy.

Suchú zmes potom opatrne primiešajte do maslovo-vaječnej hmoty. Miešajte len do spojenia ingrediencií – cesto by malo zostať vláčne.

Pečenie:

 

 

Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (napr. tortovej s priemerom 24 cm).

Pečte pri teplote 160 °C (s cirkuláciou vzduchu) približne 20 minút, kým koláč nie je zlatistý a špajľa po zapichnutí zostane suchá.

Čokoládová poleva:

Vo vodnom kúpeli alebo na miernom ohni rozpustite čokoládu s maslom.

Miešajte, kým nevznikne hladká, lesklá poleva. Nechajte ju mierne vychladnúť a potom rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláč.

Dokončenie:

 

 

Koláč nechajte stuhnúť pri izbovej teplote alebo ho vložte na chvíľu do chladničky, aby poleva pekne zatuhla.

Tipy na servírovanie:

Pred podávaním môžete koláč ozdobiť nasekanými orechmi, hoblinkami čokolády alebo práškovým cukrom.

Skvelo chutí s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny.

 

 

Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte do cesta lyžicu rumu alebo kávového likéru.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes