Ak obľubujete tradičné domáce koláče, ktoré voňajú po orechoch, masle a čokoláde, recept na orechový koláč Popoluška si určite získa vaše srdce.

Tento lahodný dezert je spojením jemného orechového cesta a bohatej čokoládovej polevy, ktorá mu dodá dokonalú chuť i eleganciu.
Hodí sa na rodinné oslavy, sviatočný stôl alebo len tak – ku káve v nedeľné popoludnie.
Ako pripraviť orechový koláč Popoluška?
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g zmäknutého masla

200 g práškového cukru
4 vajcia
250 g mletých lieskových alebo vlašských orechov
200 g hladkej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 štipka soli
Na čokoládovú polevu:

200 g horkej čokolády
100 g masla
Postup:
Príprava cesta:
Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do svetlej nadýchanej peny.

Postupne zašľahajte vajcia – jedno po druhom, aby vznikla hladká, jemná zmes.
Suché prísady:
V samostatnej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, štipku soli a mleté orechy.
Suchú zmes potom opatrne primiešajte do maslovo-vaječnej hmoty. Miešajte len do spojenia ingrediencií – cesto by malo zostať vláčne.
Pečenie:

Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (napr. tortovej s priemerom 24 cm).
Pečte pri teplote 160 °C (s cirkuláciou vzduchu) približne 20 minút, kým koláč nie je zlatistý a špajľa po zapichnutí zostane suchá.
Čokoládová poleva:
Vo vodnom kúpeli alebo na miernom ohni rozpustite čokoládu s maslom.
Miešajte, kým nevznikne hladká, lesklá poleva. Nechajte ju mierne vychladnúť a potom rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláč.
Dokončenie:

Koláč nechajte stuhnúť pri izbovej teplote alebo ho vložte na chvíľu do chladničky, aby poleva pekne zatuhla.
Tipy na servírovanie:
Pred podávaním môžete koláč ozdobiť nasekanými orechmi, hoblinkami čokolády alebo práškovým cukrom.
Skvelo chutí s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny.

Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte do cesta lyžicu rumu alebo kávového likéru.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)



















