Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.
U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.
Ako pripraviť čalamádu na studeno?
Potrebujeme:
2,5 kg hlávkovej kapusty
1 kg papriky (ja som dala farebnú)
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko

Postup:
Pripravíme si všetku zeleninu.
Kapustu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno.

Mrkvu ošúpeme a tiež nastrúhame.
Cibuľu ošúpeme.
Nadrobno nakrájame.

Papriku umyjeme a nakrájame nadrobno.
Prípadne môžete aj papriku s cibuľkou nastrúhať – je to oveľa pohodlnejšie.

Pripravte si zálievku:
Z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) pripravíme zmes na zalievanie.
Všetko dôkladne premiešajte.
Následne vlejte do zmesi zeleniny.

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.
Potom už len naložte do pohárovaj so šťavou.
Uzavrite a odložte do chladu.

Nemusíte sterilizovať.
Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.
U nás mizne skutočne rýchlo.

Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých pohárov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)





















