Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!

Ako pripraviť Barónkin jablkový koláč?
Potrebujeme:
450 g múka polohrubá
200 g cukor práškový
4 ks žĺtky
250 g maslo
1/5 ks prášok do pečiva
2 lyžice kakaa (ak chcete biele cesto, kakao nedávajte)
Plnka:

džem
1 kg jablká (môžeme ich nastrúhať, alebo nakrájať na tenké plátky)
4 ks bielky
150 g cukor práškový
škorica
šťava citrónová
Postup:
Do misy si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme múku spolu s kypr. práškom a práškovým cukor.

Pridáme žĺtky, kakao a rukami vypracujeme cesto.
Maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne vytvorí kompaktné cesto.
Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,,otrusinky,, ono sa to zlepí :).
Časť cesta (menšiu polovicu) si odložíme do chladničky aby trocha stuhlo.

Plech si vymastíme maslom a rozvaľkáme valčekom alebo rukami roztlačíme.
Na cesto si rozotrieme džem a potom strúhané, alebo nadrobno nakrájané jablká.
Vrch pokvapkať šťavou z citróna, posypať škoricou (vanilkovým cukrom a pod.).
Vyšľaháme si z bielok a cukru sneh a natrieme na jablká.

A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle ) na sneh z bielok.
Prípadne môžeme cesto rozvaľkať, nakrájať pásy a tie poukladať krížom.
Pečieme na 180° C cca 40 min.
Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Koláčik je na druhý deň ešte lepší.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















