Barónkine jablkový rezy: Vznešený koláč v troch vrstvách – toto u nás ide viac, ako drahé zákusky!

Tento koláčik je jedným slovom fantázia!

Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!

 

 

Ako pripraviť Barónkin jablkový koláč?

Potrebujeme:

450 g múka polohrubá

200 g cukor práškový

4 ks žĺtky

250 g maslo

1/5 ks prášok do pečiva

2 lyžice kakaa (ak chcete biele cesto, kakao nedávajte)

Plnka:

 

 

džem

1 kg jablká (môžeme ich nastrúhať, alebo nakrájať na tenké plátky)

4 ks bielky

150 g cukor práškový

škorica

šťava citrónová

Postup:

Do misy si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme múku spolu s kypr. práškom a práškovým cukor.

 

 

Pridáme žĺtky, kakao a rukami vypracujeme cesto.

Maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne vytvorí kompaktné cesto.

Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,,otrusinky,, ono sa to zlepí :).

Časť cesta (menšiu polovicu) si odložíme do chladničky aby trocha stuhlo.

 

 

Plech si vymastíme maslom a rozvaľkáme valčekom alebo rukami roztlačíme.

Na cesto si rozotrieme džem a potom strúhané, alebo nadrobno nakrájané jablká.

Vrch pokvapkať šťavou z citróna, posypať škoricou (vanilkovým cukrom a pod.).

Vyšľaháme si z bielok a cukru sneh a natrieme na jablká.

 

 

A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle ) na sneh z bielok.

Prípadne môžeme cesto rozvaľkať, nakrájať pásy a tie poukladať krížom.

Pečieme na 180° C cca 40 min.

Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Koláčik je na druhý deň ešte lepší.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes