My koláče z tohto cesta voláme aj hodové koláče.
Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!
Ako pripraviť moravské koláčiky z majonézy?

Potrebujeme:
400 g hladkej múky
2 lyžice kr. cukru
1 kocku čerstvého droždia
Štipku soli
1 bal vanilkového cukru
Kôru z citróna

1 lyžicu rumu
2-3 žĺtky (ak sú malé tak 3, ak väčšie stačia aj dve)
2 kopcovité lyžice majonézy
200 ml vlažného mlieka
Na potieranie:
Rozpustené maslo a rum
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások.

Do inej misky si nachystáme múku a pridáme žĺtky ktoré si rozmiešame v zvyšnom mlieku.
Pridáme aj majonézu, rum, vanilku, soľ, citrónovú kôru a kvások.
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste podkysnúť asi 20 minút.

Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne rovnaké kúsky.
Každý vytvarujeme do tvaru hrubšej placky s priehlbinkou uprostred.
Potom prikryjeme a necháme ešte podkysnúť.

Potom do stredu navrstvíme náplň, okraje potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
Potom vyberieme a ešte raz potrieme maslom a rumom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















