Legendárne moravské koláčiky z majonézy: Ani po týždni nestvrdnú!

My koláče z tohto cesta voláme aj hodové koláče. Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!

My koláče z tohto cesta voláme aj hodové koláče.

Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!

Ako pripraviť moravské koláčiky z majonézy?

 

 

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

2 lyžice kr. cukru

1 kocku čerstvého droždia

Štipku soli

1 bal vanilkového cukru

Kôru z citróna

 

 

1 lyžicu rumu

2-3 žĺtky (ak sú malé tak 3, ak väčšie stačia aj dve)

2 kopcovité lyžice majonézy

200 ml vlažného mlieka

Na potieranie:

Rozpustené maslo a rum

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások.

 

 

Do inej misky si nachystáme múku a pridáme žĺtky ktoré si rozmiešame v zvyšnom mlieku.

Pridáme aj majonézu, rum, vanilku, soľ, citrónovú kôru a kvások.

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste podkysnúť asi 20 minút.

 

 

Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne rovnaké kúsky.

Každý vytvarujeme do tvaru hrubšej placky s priehlbinkou uprostred.

Potom prikryjeme a necháme ešte podkysnúť.

 

 

Potom do stredu navrstvíme náplň, okraje potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

Potom vyberieme a ešte raz potrieme maslom a rumom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes