Staromaďarský jablkový koláč: Jablká sa nestrúhajú a to cesto tromfne aj linecké – nesmierne rýchly a výborný koláč prababičiek!

Vynikajúci recept na nesmierne šťavnatý a jemný jablkový koláč.

Tento koláč robila ešte moja prababka, tá ho vlastne aj priniesla do našej rodiny.

 

 

Mám ho už roky poznačený ako staromaďarský koláč. A recept je naozaj veľmi starý.

Cesto je fantastické, môžete ho použiť aj v kombinácií s inou plnkou.

Dá sa vyvaľkať naozaj na tenúčko.

Ako pripraviť staromaďarský jablkový koláč?

Potrebujeme:

Cesto:

30 dkg hladkej múky

 

 

½ prášku do pečiva

10 dkg práškového cukru

12 dkg masla alebo Hery

2 vajcia

2 lyžice kyslej smotany

Jablková náplň:

 

 

1 kg jabĺk,

20 dkg cukru

1 lyžička škorice

Kvapka rumu (ak máte)

Postup:

Na doske vypracujeme cesto, rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme.

 

 

Jeden diel pomocou valčeka prenesieme na slabo vymastený plech, potrieme vychladnutú jablkovú náplňou.

Pokryjeme druhým dielom cesta, popicháme vidličkou.

Potrieme vajcom a upečieme na 180 ° C asi 25 minút.

 

 

V prípade potreby môžeme do cesta pridať viac múky, alebo naopak smotanu).

Jablková náplň:

Jablká ošúpeme a pokrájame na plátky.

 

 

Posypeme cukrom a podusíme (bez vody).

Potom pridáme škoricu a do vychladnutých jabĺk môžeme priliať trošku rumu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes