Tento koláč robila ešte moja prababka, tá ho vlastne aj priniesla do našej rodiny.

Mám ho už roky poznačený ako staromaďarský koláč. A recept je naozaj veľmi starý.
Cesto je fantastické, môžete ho použiť aj v kombinácií s inou plnkou.
Dá sa vyvaľkať naozaj na tenúčko.
Ako pripraviť staromaďarský jablkový koláč?
Potrebujeme:
Cesto:
30 dkg hladkej múky

½ prášku do pečiva
10 dkg práškového cukru
12 dkg masla alebo Hery
2 vajcia
2 lyžice kyslej smotany
Jablková náplň:

1 kg jabĺk,
20 dkg cukru
1 lyžička škorice
Kvapka rumu (ak máte)
Postup:
Na doske vypracujeme cesto, rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme.

Jeden diel pomocou valčeka prenesieme na slabo vymastený plech, potrieme vychladnutú jablkovú náplňou.
Pokryjeme druhým dielom cesta, popicháme vidličkou.
Potrieme vajcom a upečieme na 180 ° C asi 25 minút.

V prípade potreby môžeme do cesta pridať viac múky, alebo naopak smotanu).
Jablková náplň:
Jablká ošúpeme a pokrájame na plátky.

Posypeme cukrom a podusíme (bez vody).
Potom pridáme škoricu a do vychladnutých jabĺk môžeme priliať trošku rumu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















