Tento chlebík je naozaj hotový za neuveriteľnú pol hodinu: Zvládne ho pripraviť aj môj manžel, ktorý nikdy nepiekol!

Tento chlebík som sa naučila v Nemecku, keď som tam pracovala. Robili sme ho skoro každý deň.

Ak si myslíte, že domáci chlieb je zložitý na prípravu a vyžaduje dlhé kysnutie či špeciálne skúsenosti, tento recept vás presvedčí o opaku.

 

 

Stačí pár základných surovín, miska a pol hodinky času – výsledkom je voňavý, mäkučký chlebík s krásnou kôrkou, ktorý chutí ako z remeselnej pekárne.

Dokonca aj ten, kto nikdy nepiekol, ho zvládne bez stresu a s úsmevom.

Tento expresný chlieb sa stane vaším obľúbeným záchrancom, keď nemáte čas, ale túžite po domácej vôni pečenia a poctivej chuti čerstvého pečiva.

Ako pripraviť rýchly domáci chlieb?

 

 

Tento chlebík som sa naučila pred rokmi na mojom pobyte v Nemecku, keď som tam pracovala. Robili sme ho skoro každý deň a rovnako sa teraz pečie aj u nás doma.

Potrebujeme:

225 g hladkej pšeničnej múky

225 g hladkej špaldovej múky

1 lyžičku cukru

 

 

350 g cmaru

Štipku soli

1 lyžičku jedlej sódy

semienka alebo hrubozrnnú soľ na posypanie

Ja pridávam osmaženú cibuľku

Voliteľné:

rasca

bylinky podľa chuti

korenieny podľa chuti

Postup:

Hrniec, alebo zapekaciu misu dáme nahriať do rúry, pri teplote 220 stupňov.

 

 

Múku zmiešame s cukrom, soľou a cmarom – miešame asi 2 minúty, kým sa všetky prísady spoja.

Potom pridáme sódu opraženú cibuľku alebo iné prísady podľa chuti a sódu.

Necháme chvíľku odležať.

Nádobu vyberieme z rúry.

 

 

Dáme doň cesto vytvarované do tvaru bochníka, ktorý sme si zľahka pomúčili múkou

Pečieme 30 minút a potom chlebík z formy jednoducho vyklopíme.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes